Περιορισμένος ο αντίκτυπος της «Όμικρον» στο ελληνικό ΑΕΠ

Περιορισμένος ο αντίκτυπος της «Όμικρον» στο ελληνικό ΑΕΠ

Αν και η παραλλαγή «Ομικρον» θα προκαλέσει ένα νέο κύμα αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, εκτιμά η Euler Hermes, ο κορυφαίος πάροχος ασφάλισης πιστώσεων στον κόσμο.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Αν και η παραλλαγή «Ομικρον» θα προκαλέσει ένα νέο κύμα αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, εκτιμά η Euler Hermes, ο κορυφαίος πάροχος ασφάλισης πιστώσεων στον κόσμο. H Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμούς 4,1% και 3,9%, αντίστοιχα, ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 5,2% λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στον τομέα των ακινήτων και της επικέντρωσης του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εκτιμά η Euler Hermes.

Μικρές οι επιπτώσεις της μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία, λέει η Euler Hermes.

Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,4% το 2022 και 4% το 2023. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται κάποια απώλεια προστιθέμενης αξίας σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά με χαμηλές (ή καθόλου) δυνατότητες τηλεργασίας και υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού και των ελλείψεων παραγωγής στην Κίνα. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιβραδυνθεί φέτος καθώς η ανάκαμψη εδραιώνεται, αντανακλώντας κυρίως τη σταδιακή κατάργηση των μεταβατικών παραγόντων, την εξασθένιση των συνεπειών της σύγκλισης των οικονομιών (catch-up effects) της ζήτησης αγαθών και τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το 2021 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη (8,1% έναντι 5,2% σε πραγματικούς όρους). Η  «Ο» μπορεί να κόστισε 0,2% της ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να είναι περιορισμένος. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται να φθάσει στο 3,5% το 2022 και στο 4,3% το 2023. Εκτός από την ιδιωτική κατανάλωση που αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% το 2022 και 4% το 2023, κύριος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μειώσει σημαντικά το βάρος του από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ενισχύοντας την ικανότητά του να παρέχει πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. (NGEU), ύψους 18% του ΑΕΠ (επιχορηγήσεις και δάνεια), δημιουργεί μια πρόσθετη ώθηση για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,2% το 2022, ενώ η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 15,3%. Τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται από τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία (8,7% του ΑΕΠ), αλλά καθώς θα καταργηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, το έλλειμμα θα μειωθεί από 9,3% του ΑΕΠ το 2021 σε 3,9% το 2022 και 2,5% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT