Στα Οινόφυτα υλοποιείται το πρώτο οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο

Στα Οινόφυτα υλοποιείται το πρώτο οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο

15.000 εργαζόμενοι και άνω του 33% του βιομηχανικού ΑΕΠ σε 11.582 στρέμματα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης

Η έλλειψη οργανωμένων επιχειρηματικών πάρκων που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία επιχειρήσεων μεταποίησης και βιομηχανιών αποτελεί μία από τις παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Κι αυτό διότι οι χώροι που είναι γνωστοί και ως υποδοχείς μεταποιητικών δραστηριοτήτων έχουν αναπτυχθεί άναρχα, εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές, προκαλώντας σημαντικές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις. Αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά εμφανίζουν οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε συνολική έκταση 11.582 στρεμμάτων στα Οινόφυτα και έχουν χαρακτηριστεί, βάσει του νόμου 4605/2019, ως Ατυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ). Εκεί δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που απασχολούν 15.000 άτομα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο του βιομηχανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), με κύκλο εργασιών και εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 3,5% και 1,5% για το 2020 αντίστοιχα.

Η ΑΒΣ των Οινοφύτων, μέσω της υλοποίησης των απαιτούμενων έργων υποδομής και σε συνδυασμό με τη διαδικασία της πολεοδομικής οργάνωσης, προβλέπεται να μετατραπεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), όπως προβλέπει ο νόμος 3982/2011, που είχε θεσπίσει η τότε κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος των άτυπων και ρυπαινουσών βιομηχανικών συγκεντρώσεων. Ποια είναι όμως η πρόοδος του έργου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (π.χ. μονάδες βιολογικού καθαρισμού ή διαχείρισης στερεών αποβλήτων), διασφαλίζοντας την εξυγίανση του περιβαλλοντικά βεβαρημένου Ασωπού ποταμού;   

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της εταιρείας ειδικού σκοπού με αντικείμενο την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου (ΕΑΝΕΠ) των Οινοφύτων Ασωπού, Ανδρέας Λουκάτος, η δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου κατασκευής του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης της χώρας τοποθετείται στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2025, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2026. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Απρίλιο, η ΕΑΝΕΠ, που έχει βασικούς μετόχους την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και τις εγκατεστημένες στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ, αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του φακέλου μελετών για την αδειοδότηση του έργου. Και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την αίτηση ανάπτυξης του πάρκου που περιλαμβάνει και την απόφαση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης και δημοπράτησης του έργου των 100 εκατ.

Αφότου πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, υπολογίζεται ότι θα έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς μέσω της πολεοδομικής μελέτης προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, το είδος των χρήσεων γης, οι ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις, όπως και τα δίκτυα και έργα υποδομής. Κρίσιμης σημασίας είναι και η έκδοση της πράξης εφαρμογής, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης του επιχειρηματικού πάρκου. Αποτελεί, ταυτόχρονα, το τελευταίο βήμα πριν από τη δημοπράτηση, αρχές τέταρτου τριμήνου του 2025, της κατασκευής των έργων της πρώτης φάσης του επιχειρηματικού πάρκου, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του τέταρτου τριμήνου του 2026. Στη συνέχεια, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του έργου, το δεύτερο τρίμηνο του 2027, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2028.

«Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη. Η πολεοδομική οργάνωση και η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων τεχνικών έργων υποδομής δικτύου, όπως σύστημα ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης και μονάδα καθαρισμού υγρών αποβλήτων και δίκτυο ομβρίων, θα διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, οδηγώντας στη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Υπάρχουν και σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη που σχετίζονται με τη δημιουργία και λειτουργία ενός οργανωμένου υποδοχέα βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων – “μαγνήτη” νέων επενδύσεων. Ως εκ τούτου, θα ενισχυθούν η συμμετοχή των βιομηχανιών της περιοχής στο ΑΕΠ, η εξωστρέφεια με περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών τους, ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός τους, καθώς και η στροφή τους προς την κυκλική οικονομία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με ευρύτερες πολλαπλασιαστικές συνέπειες», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΑΝΕΠ.

Το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης Οινοφύτων θα αποτελέσει την πρώτη τέτοιου είδους ανάπτυξη στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τη σημερινή άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση. Κατά τον κ. Λουκάτο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχες άναρχα ανεπτυγμένες εγκαταστάσεις, όπως αυτή στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου σε 6.600 στρέμματα διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους ίσως περισσότερες από 300 επιχειρήσεις. Το βιομηχανικό και επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ευνοείται και από την τοποθεσία του, κοντά στην Αθήνα, διαθέτοντας δυνατότητα σύνδεσης τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και με εκείνο της Χαλκίδας. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΝΕΠ συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ως πρόεδρος, καθώς και ο δήμαρχος Τανάγρας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ). Οσον αφορά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, εισφορά σε χρήμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ιδιοκτητών γης, δανεισμό και ενδεχομένως μέσω αξιοποίησης προγραμμάτων στήριξης.

Η χώρα υστερεί δραματικά και στις υποδομές των οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττικοβοιωτία, όπου βρίσκεται το 45% του ΑΕΠ της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, η γη που έχει πολεοδομηθεί, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές, αντιστοιχεί μόλις στο 2,87% του συνόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT