«Ναι» σε αύξηση κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο, λέει το ΙΟΒΕ

«Ναι» σε αύξηση κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο, λέει το ΙΟΒΕ

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

«Ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά με μέτρο, είπε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, προϊδεάζοντας για τη θέση του Ιδρύματος, που αποτελεί έναν από τους εταίρους της διαβούλευσης.

Ο κ. Βέττας απέφυγε να μιλήσει για ποσοστά, είπε όμως ότι είναι εύλογο να δοθούν αυξήσεις, δεδομένης της υψηλής ανάκαμψης και να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, που δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για είδη τα οποία επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών. Αλλωστε, εκτίμησε ότι ο μέσος πληθωρισμός της φετινής χρονιάς θα κινηθεί στο 1,5%-1,8%, ένα ποσοστό που μπορεί να το αντέξει η οικονομία, όχι όμως και οι πλέον ευάλωτοι. Υποστήριξε, πάντως, ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ιδίως των ασφαλιστικών εισφορών. Κατά τους πρώτους μήνες του έτους ο πληθωρισμός, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα κινηθεί στα επίπεδα των τελευταίων του προηγουμένου, στην περιοχή του 5%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια σημαντικά.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2021 θα αποδειχθεί έτος αναπτυξιακής έκρηξης, με ρυθμό 9%-9,5%, ενώ στο βασικό του σενάριο επίσης προβλέπει ρυθμό 4,5%-5% για φέτος, με την ανεργία να υποχωρεί στο 13,5%. Στο εναλλακτικό του σενάριο, με επαναφορά περιοριστικών μέτρων, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2,5%-3%. «Η ελληνική οικονομία καταγράφει θετική δυναμική», είπε ο κ. Βέττας, προσθέτοντας, πάντως, ότι ταυτόχρονα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητες.

Στα αρνητικά, κατέγραψε τη δημιουργία μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων τα δύο προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της πανδημίας. «Για μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος και ιστορικό και τάση δημιουργίας ελλειμμάτων», τόνισε, «είναι ουσιώδης συνθήκη η επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής εξισορρόπησης». Πάντως, μετά τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 6%-7% (έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 7,3%).

Επίσης, ως αρνητικό στοιχείο επεσήμανε την αναμενόμενη γενική αύξηση επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι κρίσιμο να μη συνοδεύεται με αύξηση, αλλά με μείωση του διαφορικού κόστους χρηματοδότησης» (spread) που χωρίζει την ελληνική οικονομία από άλλες ευρωπαϊκές».

Κατά τους πρώτους μήνες του έτους ο πληθωρισμός θα κινηθεί στην περιοχή του 5%.

Στους κινδύνους ή στοιχεία αβεβαιότητας πρωταγωνιστεί ο πληθωρισμός, καθώς μπορεί να προκαλέσει «ισχυρή και επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών», καθώς και η πανδημία.

Επίσης, ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη στροφή του παραγωγικού υποδείγματος, με ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Μάλιστα, το ΙΟΒΕ καταγράφει κάποιες πρώτες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην άντληση των πόρων (αίτημα α΄ δόσης) και την εκκίνηση των έργων του.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, πιέζει αντίρροπα «το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν, από πολλές απόψεις ακραία, ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων».

Η ισχυρή ανάκαμψη και η ομαλή πρόσβαση στη χρηματοδότηση δεν διασφαλίζουν πως λύνονται τα συστημικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την οικονομία τα τελευταία πολλά χρόνια, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT