Τρεις καταλύτες για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τρεις καταλύτες για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μεταρρυθμίσεις, αύξηση επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης ξεχωρίζει η Axia Research.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Οι ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 13% τουλάχιστον στη διετία 2021-2022, η οποία υπερκαλύπτει τη μείωση 9% του ΑΕΠ που προκάλεσε το 2020 το σοκ της πανδημίας, δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά, όπως σημειώνει η Axia Research, ενώ εκτιμά πως η τάση της ανάπτυξης θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και τα επόμενα χρόνια.

Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλάζουν δομικά την οικονομία, όπως επισημαίνει ο οίκος. Με βάση αυτές τις αλλαγές, η εφαρμογή μιας στρατηγικής υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της αγοράς από την κυβέρνηση που τώρα υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και τις στοχευμένες δημοσιονομικές προσαρμογές, δημιουργούν μοναδικές συνθήκες που ωθούν την άνθηση των επενδύσεων. Ολα αυτά υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ τα σημερινά προβλεπόμενα επίπεδα και θα σταθεροποιηθεί σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι καταλύτες για αυτή την «εκτόξευση» είναι ήδη εδώ, όπως σημειώνει η Axia. Τα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. αποτελούν «game changer»,και αυτά σε συνδυασμό με την πιο ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική και το πολύ βελτιωμένο περιβάλλον χρηματοδότησης, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποστηριχθεί η ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα. Η υπόθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα ενισχύεται και από το χαμηλό πολιτικό ρίσκο στη χώρα και, κυρίως, από την αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία μέχρι τώρα προσεγγίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Το τελευταίο βοηθά στη στήριξη της άποψης ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν θα εκτροχιαστεί ή δεν θα ανατραπεί. Τα παραπάνω είναι οι καταλύτες που βοηθούν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από μια οικονομία που εστιάζει στην κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, όπως τονίζει η Axia, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον τομέα του τουρισμού, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του κλάδου και τοποθετώντας τον σε θέση να δημιουργήσει ισχυρή αύξηση εσόδων τα επόμενα χρόνια, με τον σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης να τοποθετείται στο 6,2%.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο οίκος, η ΕΚΤ έχει θωρακίσει το κόστος δανεισμού της χώρας από τυχόν απότομες αυξήσεις μετά το τέλος του PEPP μέσω της απόφασής της να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα υπό το πρόγραμμα επανεπενδύσεων. Αυτή η απόφαση δίνει στην Ελλάδα τον απαραίτητο χώρο για να φτάσει στον απώτερο στόχο της: την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα η οποία, σύμφωνα και με την Axia, είναι εφικτή  εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 και θα αποτελέσει και τον καταλύτη για την είσοδο όλο και περισσότερων επενδυτών στην Ελλάδα.

Τέλος, η Axia επισημαίνει πως παρά τις θετικές προοπτικές υπάρχουν πιθανοί αρνητικοί παράγοντες οι οποίοι δεν πρέπει να αγνοηθούν. Σε αυτούς τοποθετείται η εξέλιξη της πανδημίας και η αντιμετώπισή της από την ελληνική κυβέρνηση, ο αντίκτυπος στην οικονομία από την άνοδο του πληθωρισμού και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η αργή και μη αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η πολιτική αστάθεια λόγω των εκλογών του 2023.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT