Ημέρα ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές τείνουν να αγνοήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, την εντεινόμενη κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές τείνουν να αγνοήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, την εντεινόμενη κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας. Οπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται αυτή την εβδομάδα κυρίως στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Alphabet, Amazon και Meta, ιδρυτική εταιρεία του Facebook. Από τις 44 εταιρείες που έχουν έως τώρα ανακοινώσει αποτελέσματα έτους, οι 23 σημείωσαν κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων.

Στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν εντός της εβδομάδος οι Alphabet, Amazon και Meta στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε χθες κέρδη 0,84%, με τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη να καταγράφει η σουηδική εταιρεία χημικών Hexpol που έκανε χθες άλμα 6,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης κατοικιών Orpea υποχώρησε 7,4% μετά την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της. Ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,42%, ενώ με κέρδη έκλεισαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,60% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,48%.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που εν μέσω παρατεταμένων πολιτικών εντάσεων και κρίσεων στη Βρετανία έκλεισε με μικρές απώλειες 0,14%. Ο επιμέρους δείκτης των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας σημείωσε άλμα 1,9% καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ κλάδων, ενώ αντίθετα κινήθηκε ο δείκτης των βασικών πρώτων υλών και φυσικών πόρων που υποχώρησε κατά 0,9%. Σημειωτέον ότι η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κέρδη-ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με την είδηση να οδηγεί τη μετοχή της σε άνοδο 7% και τον Nasdaq, τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας της Wall Street, σε οριακή άνοδο για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας. Στο μεταξύ, εν μέσω εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, με το αργό δυτικού Τέξας να κυμαίνεται αργά το βράδυ στα 87,12 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 91,18 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT