Τα μεγάλα hedge funds γίνονται μεγαλύτερα και «σαρώνουν»

Τα μεγάλα hedge funds γίνονται μεγαλύτερα και «σαρώνουν»

Στους γίγαντες του χρήματος για υψηλότερες αποδόσεις στρέφονται οι επενδυτές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Η πιο επιτυχημένη συνταγή για τα hedge funds είναι τώρα να ενισχύσουν τα μεγέθη τους. Οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε funds που δεν βασίζονται σε καμία νέα ιδιοφυΐα στην επιλογή μακροπρόθεσμων επενδύσεων ή μετοχών, αλλά προσφέρουν μια μεγάλη ομάδα χρηματιστών που ασχολούνται με ένα ευρύ πεδίο επενδυτικών στρατηγικών.

Αυτοί οι γίγαντες εξασφάλισαν σχεδόν όλο το νέο χρήμα στην αγορά των κερδοσκοπικών funds πέρυσι, επιβεβαιώνοντας μια τεκτονική αλλαγή που επιταχύνθηκε από την έναρξη της πανδημίας.

Οι πελάτες είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν γερές προμήθειες (υψηλές ακόμη και για τα δεδομένα των κερδοσκοπικών funds) ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα επενδύσεων, από αμερικανικές μετοχές και πολύτιμα μέταλλα έως ασιατικά νομίσματα, που πραγματοποιούνται από δεκάδες χρηματιστές τους οποίους αλλάζουν εύκολα αν κάπου κολλήσουν.

Πρόκειται για κατάσταση εκ διαμέτρου αντίθετη με το παλιό επιχειρηματικό μοντέλο, που ήθελε να στήσεις ένα fund, να το «βαπτίσεις» με το όνομά σου, να το διευθύνεις και να αποκομίσεις κέρδη. Μια ολόκληρη γενιά μάνατζερ πλέον βρίσκουν το νέο στυλ πιο ελκυστικό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν και άλλη επιλογή, καθώς οι επενδυτές δεν τρέχουν πια σε ανερχόμενους αστέρες που διαχειρίζονται επενδύσεις. Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές σε μια αγορά 4 τρισ. δολαρίων, οι επενδύσεις πολλαπλών επιλογών είναι ο μόνος δρόμος για να αποκομίσεις μεγαλύτερα κέρδη.

Πίσω από τη μεγάλη άνοδό τους κρύβεται μια διαρκής απόδοση σε περιόδους όπου στις αγορές επικρατεί χάος. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση των δύο πιο παλιών και πιο μεγάλων hedge funds στον κόσμο: Millennium Management και Citadel.

Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές σε μια αγορά 4 τρισ. δολ., οι επενδύσεις πολλαπλών επιλογών είναι ο μόνος δρόμος για να αποκομίσεις μεγαλύτερα κέρδη.

Τα δύο αμερικανικά hedge funds διοχετεύουν κεφάλαια πριν τα διαμοιράσουν σε διάφορες επενδυτικές στρατηγικές. Ενδεικτικά, η αξία μιας επένδυσης 1 εκατομμυρίου σε μια πολλαπλή επενδυτική στρατηγική της Millennium από τότε που λανσαρίστηκε, το 1989, μπορεί τώρα να διαμορφώνεται στα 67 εκατ. δολ. Αντίστοιχα, το Citadel, από τότε που άρχισε την επενδυτική του δραστηριότητα, τον Νοέμβριο του 1990, έχει μετατρέψει επενδύσεις 1 εκατομμυρίου δολ. σε 236 εκατ. δολ.

Μέσα σε τρεις δεκαετίες επενδυτικής δραστηριότητας, το Millennium Management έχει στο ιστορικό του μία ζημιά, που οδήγησε σε πτώση 3% το 2008. Το έτερο hedge fund, Citadel, είχε δύο απώλειες, που οδήγησαν σε πτώση 4% το 1994 και 55% το 2008, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις επενδυτών που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Hedge Fund Research, περισσότερα από 3.350 hedge funds έχουν διακόψει τη λειτουργία τους την τελευταία πενταετία, ενώ κάποια υπέστησαν πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ασταθείς μπορεί να είναι οι μεμονωμένες στρατηγικές.

Oι πλατφόρμες διαχείρισης πολλαπλών επενδύσεων «έχουν αναδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάθεσης κεφαλαίων», επισήμανε ο Κάρον Μπαστιανπίλε, ο οποίος επενδύει σε μεγάλο αριθμό τέτοιων funds στο NS Partners που έχει έδρα στην Ελβετία.

Ο Abhijeet Gaikwad επέστρεψε αυτόν τον μήνα στο Millennium, που διαχειρίζεται κεφάλαια 52 δισ. δολ., έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες να σηκώσει κεφάλαια και να ιδρύσει το δικό του fund. Βετεράνοι του κλάδου των επενδύσεων, όπως ο Κόλιν Λάνκαστερ και ο Μίτες Πάρικ, που ήταν έτοιμοι να λανσάρουν το fund τους το οποίο διαχειρίζεται 1 δισ. δολ., προώθησαν τελικά τη δραστηριότητά τους πέρυσι σε μία εταιρεία, τη Schonfeld Strategic Advisors. Ο Ράιαν Τόλκιν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη συγκεκριμένη εταιρεία, δήλωσε πως ο Λάνκαστερ, «τόσο στα μάτια τα δικά του όσο και των επενδυτών, θα ήταν πιο ικανός να προσελκύσει αλλά και να προσλάβει καλύτερο ταλέντο μέσα από τη συνεργασία του με τη Schonfeld, απ’ ό,τι εάν προσπαθούσε να κάνει κάτι από μόνος του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT