Mε ελάχιστο επιτόκιο 0,35% τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Mε ελάχιστο επιτόκιο 0,35% τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με επιτόκιο 0,35% θα μπορούν να χρηματοδοτούν ποσοστό έως 50% της επένδυσής τους όσοι επενδυτές ενταχθούν στην πρώτη φάση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

3' 47" χρόνος ανάγνωσης

Με επιτόκιο 0,35% θα μπορούν να χρηματοδοτούν ποσοστό έως 50% της επένδυσής τους όσοι επενδυτές ενταχθούν στην πρώτη φάση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οπως είναι γνωστό, τα δάνεια του Ταμείου καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης, με τις τράπεζες να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20%. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο κόστος δανεισμού για μια επιχείρηση που δανειοδοτείται με τραπεζικό επιτόκιο 2,5% κατεβαίνει στο 1,16% για το 80% του κεφαλαίου της επένδυσης που  θα μπορεί να δανειστεί.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος όρος σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank  και Παγκρήτια Τράπεζα) και των δικαιούχων επενδυτών. Το επιτόκιο του 0,35% είναι το ελάχιστο και δύναται, κατά περίπτωση, να είναι υψηλότερο. Σύντομα θα δημοσιευθεί νέα πρόσκληση για συμμετοχή περισσότερων τραπεζών.

Επί της ουσίας, το συγκεκριμένο επιτόκιο ισχύει για τα δάνεια που αντιστοιχούν στην προκαταβολή, την οποία εισέπραξε ήδη η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,65 δισ. ευρώ. Οταν εκταμιευθεί η πρώτη δόση –που πλέον τοποθετείται στο τέλος Απριλίου– θα οριστεί νέο επιτόκιο για τις επενδύσεις που θα δανειοδοτηθούν από αυτήν  και θα είναι υψηλότερο, δεδομένης της ανόδου του κόστους δανεισμού. Τα δάνεια της πρώτης δόσης θα είναι 1,850 δισ. ευρώ.

 Το συγκεκριμένο επιτόκιο του 0,35% προέκυψε με βάση το επιτόκιο που δάνεισε η Κομισιόν την Ελλάδα, ύψους 0,20%, συν ένα κόστος διαχείρισης 0,15%, αναφέρουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα 1,65 δισ. ευρώ των δανείων της προκαταβολής, περίπου τα 800 εκατ. ευρώ  προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως υπολογίζουν να διαθέσουν τα διπλάσια εντός του 2022, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πλήρως και το ποσό της πρώτης  δόσης. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, θα δανειοδοτηθούν φέτος επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διαδικασίες των δανείων πάντως προχωρούν κανονικά και στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν για τη γρήγορη διάθεσή τους. Τις επόμενες μέρες οι τράπεζες αναμένεται να δημοσιεύσουν τις προσκλήσεις για τα πρώτα δάνεια  και σύντομα θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα, όπου θα μπαίνει ο αξιολογητής για να εγκρίνει τις επενδύσεις, μετά την προέγκριση των τραπεζών. Ο αξιολογητής θα ορίζεται με  ηλεκτρονική κλήρωση από το  μητρώο που τώρα δημιουργείται. Από την ώρα που θα ανάβει το πράσινο φως, η τράπεζα θα δίνει και τα δύο δάνεια, το δικό της και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων που θα δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχουν οριστεί με προηγούμενη απόφαση του κ. Σκυλακάκη, είναι τα εξής:

Πράσινη μετάβαση

Ο προϋπολογισμός επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο προϋπολογισμός επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του ΕΣΑΑ, πρέπει να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Ερευνα και ανάπτυξη

Πρέπει να καλύπτεται η επιλεξιμότητα ενός τουλάχιστον από τους δείκτες καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση. Ταυτόχρονα, ο ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων σε αυτό το «τρίπτυχο» πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Εξαγορές, συγχωνεύσεις

Αφορά υφιστάμενη ή νέα συνεργασία ή στη δημιουργία νέου σχήματος, το οποίο θα προκύψει από εξαγορά – συγχώνευση.

Εξωστρέφεια

Τα δάνεια του Ταμείου καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης, οι τράπεζες συνεισφέρουν τουλάχιστον το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20%.

Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη, εναλλακτικά:

α. Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή, τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του.

β. Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου, τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:

α. Γήπεδα αγορά, γήπεδα χρήση (αποσβέσεις – μισθώσεις), διαμόρφωση γηπέδων.

β. Κτίρια αγορά – κατασκευή, κτίρια χρήση (αποσβέσεις – μισθώσεις).

γ. Εξοπλισμός αγορά – κατασκευή, εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις – μισθώσεις).

δ. Μεταφορικά μέσα αγορά, μεταφορικά μέσα χρήση (αποσβέσεις – μισθώσεις).

ε. Αϋλα αγορά – κατασκευή, άυλα χρήση (αποσβέσεις – συνδρομές).

στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο.

ζ. Μετακινήσεις – εξοδολόγια.

η. Υπηρεσίες τρίτων.

θ. Αναλώσιμα.

ι. Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.).

ια. Κόστος κεφαλαίων.

ιβ. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.).

ιγ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT