«Καμπανάκι» από τη βιομηχανία για το κόστος της ενέργειας

«Καμπανάκι» από τη βιομηχανία για το κόστος της ενέργειας

Tην αγωνία και τον έντονο προβληματισμό της βιομηχανίας για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά της από τις υψηλές τιμές ενέργειας μετέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου στη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες στο πλαίσιο του Climate Crisis Conference 2022.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Tην αγωνία και τον έντονο προβληματισμό της βιομηχανίας για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά της από τις υψηλές τιμές ενέργειας μετέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου στη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες στο πλαίσιο του Climate Crisis Conference 2022.

O κλάδος της εγχώριας βιομηχανίας συντάσσεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική αλλαγή, εκφράζει ωστόσο προβληματισμό για την πορεία προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050, υπό την έννοια ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει η βιομηχανία να είναι διαρκώς ανταγωνιστική για να επιβιώσει. «Θα πρέπει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα των δυσκολιών που περνάει και θα εξακολουθεί να περνάει η ελληνική βιομηχανία στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση. Υπάρχει ένα θεσμικό έλλειμμα μεταξύ στόχων και βιωσιμότητας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος Μαρίου, Group Chief Strategy & Development Officer της Viohalco. «Οταν θέλεις να μεταφέρεις κάποιον με πρόβλημα οξυγόνου σε ένα πιο καθαρό δωμάτιο και ενδιάμεσα δεν κάνεις κάτι, θα πεθάνει. Αυτό συμβαίνει με τη βιομηχανία και την ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών αερίου έως και πάνω από 90 ευρώ/μεγαβατώρα επιβαρύνει τη βιομηχανία με επιπλέον 70 εκατ. μηνιαίως.

Ο κ. Μαρίου εστίασε και στις αντιθέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα ως καθοριστικό παράγοντα του ενεργειακού κόστους, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι Βρυξέλλες και οι ελληνικές αρχές αυτές τις διαφορές, ενώ αντιπαρήλθε την επιχειρηματολογία που εμφανίζει τη βιομηχανία να έχει στη διάθεσή της εργαλεία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως τα διμερή συμβόλαια (PPAs). «Δεν υπάρχει σήμερα κανένα διαθέσιμο φωτοβολταϊκό πάρκο με το οποίο θα μπορούσε η Βιοχάλκο να υπογράψει διμερές συμβόλαιο και να ρευματοδοτηθεί από αυτό. Θα πρέπει να υπογράψει με ένα νέο έργο, να πάρει το διμερές συμβόλαιο ο επενδυτής, να πάει στην τράπεζα η οποία θα αποφασίσει εάν θα τον χρηματοδοτήσει, και στη συνέχεια εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και προχωρήσει στην κατασκευή να μας ηλεκτροδοτήσει σε δύο χρόνια. Το ερώτημα είναι τι κάνει η βιομηχανία για να είναι ανταγωνιστική μέχρι το 2024», τόνισε. Στοιχεία για την επιβάρυνση της βιομηχανίας από τις αυξημένες τιμές ενέργειας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων. Οπως είπε, εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών φυσικού αερίου έως και πάνω από 90 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 400%) επιβαρύνει τη βιομηχανία με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ τον μήνα και συνακόλουθη αύξηση των τιμών ρεύματος έως και πάνω από 250 ευρώ/μεγαβατώρα, με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τις βιομηχανίες μέσης τάσης. Σε συνδυασμό και με την εκτόξευση των τιμών CO2 στα 80 ευρώ/τόνος, σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτει μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής 20%-40% για τη βιομηχανία, η οποία εμφανίζει αδυναμία να τη μετακυλίσει στα προϊόντα χωρίς απώλεια μεριδίου αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ επισήμανε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο σημερινό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, εξαιτίας του οποίου οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Οπως τόνισε, μόνο το 20%-40% της ενέργειας στην Ευρώπη περνάει μέσα από την αγορά της επόμενης ημέρας (χρηματιστήριο). Ο κανόνας είναι τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια, γι’ αυτό και οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι πολύ μικρότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT