Οι ελληνικές τράπεζες δρομολογούν εκδόσεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ.

Οι ελληνικές τράπεζες δρομολογούν εκδόσεις ομολόγων ύψους 14,5 δισ.

Εως το 2025 προκειμένου να πιάσουν τους στόχους για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Στα 14,498 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προκειμένου να πιάσουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως και το 2025, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης SRB (Single Resolution Board) για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν μέσω ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior preferred), μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ή AT1 τίτλους. Αλλωστε οι ελληνικές τράπεζες ήδη δρομολογούν εκδόσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους, με την αρχή να αναμένεται να κάνει, εκτός απροόπτου, η Εθνική Τράπεζα, πιθανώς με τίτλο Tier II, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ελληνικό Δημόσιο μετά και την έξοδο στις αγορές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Αν και ο μεγαλύτερος όγκος των φετινών εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται την περίοδο μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021, ωστόσο αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο timing το οποίο «συμπίπτει» με την πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Πιο ακριβός ο δανεισμός

Οι συνθήκες στις αγορές έχουν αλλάξει σαφέστατα σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν το προηγούμενο έτος, καθώς η στροφή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών λόγω της ανόδου του πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογα και σε πιο ακριβό κόστος δανεισμού.

Η εκκίνηση του κύκλου σύσφιγξης της Fed αναμένεται να πιέσει κι άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς.

Η εκκίνηση του κύκλου σύσφιγξης της Fed αναμένεται να πιέσει κι άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς. Κοιτώντας την πορεία των τίτλων που έχουν εκδώσει πιο πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες, οι πιέσεις είναι εμφανείς.

Το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 4,56% έναντι 3,875% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης. H απόδοση του senior τίτλου που είχε εκδώσει η Alpha Bank τον Σεπτέμβριο του 2021 με επιτόκιο 2,5% διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 3,51%, ενώ το senior ομόλογο της Eurobank που εκδόθηκε (επίσης) τον Σεπτέμβριο με επιτόκιο 2,175% κινείται σήμερα στο 3,31%.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της εκδοτικής δραστηριότητας του 2022, η Πειραιώς δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων senior preferred, η Alpha Bank προσανατολίζεται κυρίως σε εκδόσεις senior preferred και ΑΤ1 έως και 800 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Eurobank προτεραιότητα έχει φέτος η αντικατάσταση του Tier II ομολόγου που είχε εκδώσει το 2018 (με έτος ανάκλησης το 2023).

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο έλλειμμα έναντι του στόχου των MREL σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τα 14,5 δισ. ευρώ να αποτελούν το 9,8% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού τους (RWA).

Πάντως τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης SRB αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2021, οπότε δεν λαμβάνουν υπόψη την πράσινη έκδοση της Πειραιώς και το senior ομόλογο μέσω private placement της Alpha Bank.

Αλλες χώρες με ελλείμματα είναι οι: Ιταλία (5,6 δισ. ευρώ), Ισπανία (2,3 δισ. ευρώ), Πορτογαλία (4,7 δισ. ευρώ), Αυστρία (1,1 δισ. ευρώ), ενώ οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη θέση με μηδενικά ελλείμματα. Συνολικά, το έλλειμμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συρρικνώθηκε σε 34,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT