Ομολογιακό δάνειο έως 100 εκατ. ευρώ από τη Safe Bulkers

Ομολογιακό δάνειο έως 100 εκατ. ευρώ από τη Safe Bulkers

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική ναυτιλία έχει παρόν και μέλλον εξέφρασε ο Πόλυς Χατζηιωάννου, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης στο NYSE, από το 2008, ναυτιλιακής εταιρείας Safe Bulkers, μιλώντας στη διαδικτυακή παρουσίαση της εταιρείας του.

Αγορά νέων πλοίων

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου μίλησε σε Ελληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής τίτλων σταθερού εισοδήματος που θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου αξίας έως και 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων ποντοπόρων φορτηγών. Θα είναι η τρίτη ναυτιλιακή ομολογιακή έκδοση στην Ελλάδα μετά από εκείνες των ομίλων Κωνσταντόπουλου και Μαρινάκη.

Το άνοιγμα του Χ.Α.

Η εταιρεία διαθέτει έναν στόλο από 39 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ υπό εξέλιξη βρίσκεται παραγγελία εννέα ακόμη πλοίων.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου σημείωσε ότι το χρηματιστήριο έχει κάνει μεγάλο άνοιγμα στην ποντοπόρο, με την έκδοση των δύο προαναφερθέντων ναυτιλιακών ομολόγων και τώρα με το τρίτο της Safe Bulkers, οπότε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην ακολουθήσει και εισαγωγή μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών στο Χ.Α. Επίσης, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα φιλικό περιβάλλον για τη ναυτιλία, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί «αν τελειώσει και φύγει η ελληνική ναυτιλία θα τελειώσει και θα φύγει και η ευρωπαϊκή». Για τις προοπτικές της ναυλαγοράς των φορτηγών ο εφοπλιστής εμφανίστηκε αισιόδοξος. Εκτιμά πως θα υπάρξει πολύ μικρή καθαρή αύξηση του παγκοσμίου στόλου κατά τα επόμενα έτη, της τάξης του 2% ετησίως, γεγονός πους σημαίνει πως η αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει από επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα δημιουργήσει συντηρήσιμη ανοδική πίεση στους ημερήσιους ναύλους των φορτηγών πλοίων.

Ο στόλος της εταιρείας

Η Safe Bulkers διαθέτει έναν στόλο από 39 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου εκ των οποίων τα περισσότερα ναυπηγήθηκαν σε ιαπωνικά ναυπηγεία, ενώ υπό εξέλιξη βρίσκεται παραγγελία εννέα ακόμη πλοίων. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στη Wall φτάνει τα 427 εκατ. δολάρια, ενώ οι συμφωνημένες ναυλώσεις φέρνουν έσοδα ύψους 431 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο μείωσε τον δανεισμό της από 611 σε 413 εκατ. δολάρια, ποσό που κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με την αξία του στόλου της σε τιμές διάλυσης. Η Safe Bulkers είναι η εγγυήτρια του ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Safe Bulkers Participations Plc, με σκοπό την απόκτηση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT