Ενισχύεται ο όμιλος Μυτιληναίου στα κατασκευαστικά έργα

Ενισχύεται ο όμιλος Μυτιληναίου στα κατασκευαστικά έργα

Περιφερειακός Θεσσαλονίκης, data center και σταθμοί ενέργειας στο εξωτερικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Προσδοκίες για υπερδιπλασιασμό του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων υποδομής εντός του 2022 γεννά στον όμιλο Μυτιληναίου η σταδιακή ωρίμανση σειράς διαγωνισμών νέων έργων ΣΔΙΤ και συμβάσεων παραχώρησης, που διεκδικεί σε συνεργασία με κατασκευαστικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επικείμενη ανάληψη του μεγαλύτερου σε αξία έργου ΣΔΙΤ, της νέας ανατολικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης (Flyover), ύψους 370 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Αβαξ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αφορά ένα από τα πιο περιζήτητα έργα στην κατασκευαστική αγορά και προσφέρει στον όμιλο Μυτιληναίου πολύτιμη εμπειρία και ασφαλώς οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου, καθώς πρόκειται για ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών. Παράλληλα, δικαιώνεται και η στρατηγική της υποβολής κοινής προσφοράς σε συνεργασία με την «Αβαξ», παρότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν συμμαχήσει στο αρχικό στάδιο του διαγωνισμού.

Αντιστοίχως, χθες ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει και το έργο της κατασκευής του μεγαλύτερου κέντρου επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data center) μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το τρίτο data center που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα η Lamda Helix, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, στο Κορωπί, ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Μυτιληναίου θα κατασκευάσει το κτίριο των 8.600 τ.μ., το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο υψηλής ενεργειακής απόδοσης LEED κι επιπλέον θα τροφοδοτείται κατά 100% με πράσινη ενέργεια. Η δυναμικότητα του νέου data center θα είναι της τάξεως των 6,8 MW, ενώ η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Διεκδικεί νέα έργα ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε συνεργασία με κατασκευαστικές.

Με βάση τα στοιχεία για την οικονομική χρήση του 2021, το συνολικό ανεκτέλεστο των έργων υποδομής του τομέα βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου Μυτιληναίου διαμορφώνεται σε 316 εκατ. ευρώ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η προσθήκη του έργου της νέας περιφερειακής Θεσσαλονίκης, αλλά και του νέου data center, θα εμπλουτίσει σημαντικά το εν λόγω ανεκτέλεστο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός τομέα στον οποίο η διοίκηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια.

Οπως τονίζει η διοίκηση στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της περασμένης χρονιάς, «το 2021 σηματοδότησε την ουσιαστική επανεκκίνηση του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης, που επέστρεψε σε κερδοφορία, έπειτα από ένα έτος με σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας αλλά και με τη νέα στρατηγική εστίαση σε έργα που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα». Ο κύκλος εργασιών του τομέα αυξήθηκε κατά 116% έναντι του 2020, σε 370 εκατ. ευρώ, από 171 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, από ζημίες 2 εκατ. ευρώ το 2020. Ασφαλώς, εκτός από έργα υποδομής, ο τομέας βιώσιμων έργων του ομίλου Μυτιληναίου υλοποιεί και σειρά άλλων έργων, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η κατασκευή σταθμού ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, ύψους άνω των 320 εκατ. ευρώ, μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ύψους 118 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και το έργο της κατασκευής μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Cheshire της Αγγλίας, που είναι συμβατικού τιμήματος 182 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ανεκτέλεστο, μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT