Φεβρουάριο αποφασίζει το Πολεμικό Ναυτικό για Ναυπηγεία Ελευσίνας

Φεβρουάριο αποφασίζει το Πολεμικό Ναυτικό για Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι αποφάσεις για τις κορβέτες κρίνουν την κοινή πρόταση ONEX/Fincantieri για από κοινού ανάπτυξη γραμμής παραγωγής πλοίων στην Ελλάδα.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Με τις αποφάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης για την επιλογή του προμηθευτή των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που προβλέπει σημαντική απομείωση των απαιτήσεων του Π.Ν. και μακροπρόθεσμη ρύθμιση των υπολοίπων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, συνδέεται πλέον ανοικτά η ανάταξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αυτό έγινε σαφές χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η ONEX, η οποία ελέγχει πλέον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων και επιδιώκει δικαστική επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης, και η ιταλική Fincantieri, η οποία διατηρεί κοινοπραξία με την αμερικανική Lockheed Martin και ενδιαφέρεται να αναλάβει το πρόγραμμα των κορβετών.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από το τέλος μιας οδύσσειας. Πράγματι, η Ernst & Young έχει φτιάξει ένα σχέδιο εξυγίανσης ικανό να κατατεθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτό έχει κατατεθεί στον βασικό πιστωτή των Ναυπηγείων Ελευσίνας που είναι το Πολεμικό Ναυτικό. Το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Αμυνας έχουν δεσμευτεί να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Επειτα από αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση μιας συνεργασίας πολυεπίπεδης –μετά την έγκριση της δικαστικής απόφασης– που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας». Δήλωσε δε «εξαιρετικά υπερήφανος που ένας όμιλος του βεληνεκούς της Fincantieri αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν γιατί το Πολεμικό Ναυτικό έχει και θα έχει μεγάλες ανάγκες ναυπηγήσεων και επιδιορθώσεων». Μίλησε δε για «λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στα οποία θα υπάρχει φυσικά η ελληνική σημαία, η σημαία της φίλης χώρας Ιταλίας, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που διά της ONEX και της DFC (σ.σ. κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ που θα χρηματοδοτήσει υπό προϋποθέσεις την ONEX) συμμετέχει στο εγχείρημα».

Λίγες μέρες νωρίτερα σε κοινή ανακοίνωσή τους, ΟΝΕΧ και Fincantieri ανέφεραν πως «οι δύο όμιλοι εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ONEX Elefsis Shipyards, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής, με έμφαση στην πρόσφατη υποβολή επίσημης πρότασης στην ελληνική κυβέρνηση από τη Fincantieri S.p.A. για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού στα ONEX Elefsis Shipyards – με την επένδυση σε δημιουργία γραμμής παραγωγής καθολικής κατασκευής πλοίων αυτής της κατηγορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT