Τουρκία: Αντικλεπτικά σε βασικά είδη βάζουν τα σούπερ μάρκετ

Τουρκία: Αντικλεπτικά σε βασικά είδη βάζουν τα σούπερ μάρκετ

Σοκ προκαλεί στους Tούρκους πολίτες η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς παρατηρούν πως εξανεμίζεται ο μισθός τους μέσα σε λίγες ημέρες.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σοκ προκαλεί στους Tούρκους πολίτες η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς παρατηρούν πως εξανεμίζεται ο μισθός τους μέσα σε λίγες ημέρες. Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022 έφτασε στο 11,1%. Οι αυξήσεις στα προϊόντα και η μείωση των μισθών έχουν προκαλέσει την αύξηση και των κλοπών στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται αντικλεπτικά συστήματα όχι μόνο σε ακριβά είδη αλλά και σε βασικά αγαθά. Η τουρκική εφημερίδα Sözcü αποκαλύπτει πως τοποθετούνται τα αντικλεπτικά συστήματα σε συσκευασίες τυριών, καφέδες, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και απορρυπαντικά ρούχων!

Σε διάφορα μάρκετ της Κωνσταντινούπολης συναντάμε τα ίδια μέτρα σε συσκευασίες με βρεφικό γάλα, σε μπαταρίες αλλά και σε σχεδόν όλα τα αλκοολούχα ποτά! Τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας κάνουν αναφορά για πληθωρισμό 48,7%, όμως οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν 107% μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, ενώ η τιμή της ντομάτας «εκτοξεύθηκε» κατά 142,8%.

Οι Τούρκοι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προσωρινά είχαν χαρεί από την αύξηση κατά 50% του βασικού μισθού που είχε ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως μόνο τους τελευταίους δύο μήνες ο επίσημος μηνιαίος συνολικός πληθωρισμός  ξεπέρασε το 26,2%. Η τιμή του σιμίτ ( κουλούρι), το οποίο θεωρείται το «πρωινό του φτωχού», αυξήθηκε από τις 2,5 λίρες στις 3,5 λίρες και ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως τον επόμενο μήνα σε κάποιες πόλεις θα πωλείται 5 λίρες!

Ο οικονομικός αναλυτής Χαϊρί Κοζάνογλου, για να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε τουρκικό νοικοκυριό, δίνει ως παράδειγμα τα γεμιστά, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κόστος μαγειρέματός τους μόνο τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 50%, καθώς η τιμή του κολοκυθιού παρουσίασε αύξηση 54,2% και της πιπεριάς 54,7%.

Οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν 107% σε ένα χρόνο, ενώ η τιμή της ντομάτας «εκτοξεύθηκε» κατά 142,8%.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει πως «οι Τούρκοι για μια περίοδο θα πρέπει να υποστούν την καμπούρα του πληθωρισμού», όμως υπόσχεται καλύτερες μέρες, και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Nουρετίν Νεμπατί, υποστηρίζει πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο κοντά στο 50%.

Πάντως, με όσους Τούρκους πολίτες συνομιλούμε δείχνουν δυσπιστία για τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις. «Οσο θα έρχονται οι αυξημένοι λογαριασμοί του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια και στα εργοστάσια, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό στοιχείο για το τι ενδέχεται να συμβεί τους επόμενους μήνες είναι ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έφτασε στο 93,53%, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 1995. Ο οικονομολόγος Ορχάν Καράτζα στην ανάλυσή του στην εφημερίδα Sözcü τονίζει πως αυτό που συμβαίνει στην τουρκική οικονομία «είναι σοκαριστικό», αφού παρατηρείται η πιο κάθετη αύξηση του  πληθωρισμού των τελευταίων 52 ετών, καθώς μόλις τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός ήταν στο 21,31%, δηλαδή μέσα σε δύο μήνες διπλασιάστηκε!

Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πως με τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα μειωθούν και οι τιμές, όμως μέχρι στιγμής παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση σύντομα να αναγκαστεί να αλλάξει στάση σε αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζουν πως πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2023 και όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός τόσο αυξάνεται και η δυσφορία των Τούρκων πολιτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT