Απώλειες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Απώλειες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Με συντονισμένη υποχώρηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντέδρασαν οι αγορές στις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ που στρέφονται σε περιοριστική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Με συντονισμένη υποχώρηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντέδρασαν οι αγορές στις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ που στρέφονται σε περιοριστική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, έστω και αν η Τράπεζα της Ευρωζώνης κινείται πολύ πιο αργά και διστακτικά. Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη δεύτερη αύξηση επιτοκίων μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα έχει κορυφωθεί στο 7% μέχρι τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, που διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ, η καθοριστική κίνηση που επηρέασε την αγορά ήταν το γεγονός ότι η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξε για πρώτη φορά να μην αποκλείει ακόμη και μια αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Αντιδρώντας στην είδηση, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου σε 1,14 δολάριο, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών φτάνοντας το 0,14%.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε υποχώρηση 1,34%, με τον κλαδικό δείκτη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει απώλειες 3,4%, τις μεγαλύτερες στον δείκτη. Με υποχώρηση 1,88% έκλεισε, άλλωστε, και ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος Eurostoxx 50. Επίσης οι μεγαλύτεροι εθνικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, 0,71% ο FTSE 100 του Λονδίνου, με απώλειες 1,54% ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με απώλειες 1,54% ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

Η επικείμενη αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας προβληματίζει τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινούνταν και οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street, με την πτώση 20% των μετοχών της Meta, μητρικής του Facebook, να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση. Ομοίως και η αγορά των αμερικανικών ομολόγων κινείται στον ρυθμό της στροφής των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική πολιτική. Εν αναμονή αυξήσεων των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve, σημείωσαν άνοδο κατά 6,8 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου φτάνοντας το 1,834%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT