Χρηματιστήριο: Εισαγόμενες πιέσεις έφεραν πτώση 0,90%

Χρηματιστήριο: Εισαγόμενες πιέσεις έφεραν πτώση 0,90%

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 946,13 μονάδες, με τον τζίρο στα 52,86 εκατ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Κάτω από τις 950 μονάδες υποχώρησε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, αν και προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, το αρνητικό διεθνές κλίμα δεν του επέτρεψε να αυτονομηθεί, με πολλούς τίτλους της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν σημαντική πτώση. Η διστακτικότητα του Γενικού Δείκτη, πάντως, κρίνεται φυσιολογική από τους αναλυτές στην παρούσα φάση, και λόγω έλλειψης βάθους είναι επόμενο να ακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά σε μεγαλύτερες και πιο ξεκάθαρες κινήσεις. Η εικόνα του τζίρου, ωστόσο, ο οποίος ήταν αρκετά μειωμένος, δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια διάθεση «φυγής» των χαρτοφυλακίων, αλλά ότι προβαίνουν απλώς σε διορθωτικές κινήσεις λόγω της έντονης μεταβλητότητας που κυριαρχεί στις αγορές διεθνώς, τόσο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων όσο και της στροφής της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 946,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,86 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,07% στις 2.298,57 μονάδες, ενώ στο 0,60% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.568,19 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,04% στις 688,44 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει στο +0,65%, ενώ απώλειες 3,14% κατέγραψε η Alpha Bank, στο -0,99% έκλεισε η Πειραιώς και αμετάβλητη στο 1,0450 ευρώ έκλεισε η Eurobank.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,04% και αυτός της υψηλής κεφαλαιοποίησης 1,07%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Jumbo στο -2,37% και η ΔΕΗ στο -2,08%, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Coca-Cola, Lamda Development, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Σαράντης, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Mytilineos. Ανοδικά, με κέρδη άνω του 1%, ξεχώρισαν οι Aegean, Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εν τω μεταξύ, τις εκτιμήσεις της για τις προσθήκες και διαγραφές στους δείκτες MSCI κατά τις προσεχείς αναδιαρθρώσεις έδωσε η Société Générale, προβλέποντας τη διαγραφή της μετοχής της Jumbo κατά την τριμηνιαία αναδιάρθρωση στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξουν δύο νέες προσθήκες αργότερα, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos, κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου.

Η Merit Securities σημείωσε σε νέα έκθεσή της ότι παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές μακροπρόθεσμα, ενώ εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί στις 1.037 μονάδες εντός του έτους, με άνοδο 9% από τα τρέχοντα επίπεδα. Πάντως σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα και μετά το πρόσφατο ράλι παραμένει σε ουδέτερη στάση λόγω της χαμηλής ορατότητας στο μακροοικονομικό μέτωπο και της αυξημένης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές. Οπως εκτιμά, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022 και το 2023 λόγω του τουρισμού και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ωστόσο, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος, η υψηλή ανεργία, οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων και η ενδεχόμενη διόρθωση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους, κατά τη χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT