Τα «γεράκια» της ΕΚΤ δείχνουν ξανά τα νύχια τους

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ δείχνουν ξανά τα νύχια τους

Μήνυμα της ευρωτράπεζας για απόσυρση των μέτρων στήριξης νωρίτερα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης

Μια πιο επιθετική στροφή διακρίνουν οι αναλυτές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίνοντας από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Εκτιμούν πως ουσιαστικά η πόρτα για ταχύτερη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και για την αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και φέτος, είναι πλέον ανοιχτή, καθώς οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού είναι εμφανείς.

«Μοιάζει σαν να είδαμε την εκδίκηση των “γερακιών” της ΕΚΤ», σχολιάζει ο επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. «Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έδωσε ένα επιθετικό μήνυμα, με το διοικητικό συμβούλιο να δείχνει ότι είναι περισσότερο ανοιχτό προς την απόσυρση νωρίτερα της στήριξης της νομισματικής πολιτικής», σημειώνει από την πλευρά του ο διαχειριστής κεφαλαίων της Pimco, Κοσταντίν Βέιτ. «Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν είναι πλέον πολύ μακριά, ίσως και πριν από τα τέλη του έτους», σημειώνει ο αναλυτής της DZ Bank, Κρίστιαν Ρέιχερτερ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να επιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωσή της (που έκανε πολλές φορές στο παρελθόν) ότι «είναι πολύ απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022», παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε δύο φορές από τους δημοσιογράφους, και αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των επιτοκίων, παρ’ όλο που η Λαγκάρντ τόνισε ότι η αρχή της αλληλουχίας –δηλαδή πρώτα θα τερματιστούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων και σύντομα μετά θα ακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων– εξακολουθούσε να ισχύει.

Σε ένα ακόμη πιο ισχυρό «σήμα» για τη… νίκη των «γερακιών», η ΕΚΤ για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επανέφερε τη φράση ότι «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές πληθωρισμού κλίνουν προς τα πάνω». Αυτή η εκτίμηση είχε εξαφανιστεί από τις εισαγωγικές δηλώσεις της ΕΚΤ όταν ξεκίνησε το QE. Και ενώ αυτή η φράση απουσίαζε από την επίσημη επικοινωνία της ΕΚΤ για σχεδόν μια δεκαετία, τα γνωστά «γεράκια« Κλας Νοτ και Γενς Βάιντμαν χρησιμοποίησαν αυτή ακριβώς τη φράση σε ομιλίες και σχόλια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όπως παρατηρεί ο αναλυτής της ING.

Ανοιξε η πόρτα για ταχύτερη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και φέτος.

Η Λαγκάρντ τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ «δεν πρόκειται να βιαστεί να πάρει κάποια απόφαση», απαντώντας στον καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους σχετικά με το εάν η ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού οδηγεί την ΕΚΤ να αλλάξει τη στάση της νομισματικής πολιτικής, τη στιγμή που η Fed είναι πολύ κοντά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε χθες σε δεύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 0,5%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως τα οικονομικά δεδομένα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρουν πολύ με αυτά της Ευρωζώνης και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Μαρτίου ή έως τον Ιούνιο, για την όποια νέα αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας. «Η συνεδρίαση του Μαρτίου και στη συνέχεια η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι κρίσιμης σημασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως η Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι ανησυχίες για την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο (5,1% και 5% αντίστοιχα) ήταν έντονες και ομόφωνες στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Οπως τόνισε, το 50% της ανόδου του πληθωρισμού οφείλεται στο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τις πιέσεις να αναμένεται ωστόσο να υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του έτους.

«Η ΕΚΤ ανέβαλε τη λήψη οποιωνδήποτε επόμενων βημάτων μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου τουλάχιστον, όταν θα είναι διαθέσιμος ένας νέος γύρος μακροοικονομικών προβλέψεων και ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό. Η Λαγκάρντ όμως άνοιξε την πόρτα για επιτάχυνση των μειώσεων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και αύξηση επιτοκίων φέτος. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και υποθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα υποχωρήσουν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, αναμένουμε  να επιταχύνει τη μείωση των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και να τις τερματίσει τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων τουλάχιστον μία φορά πριν από το τέλος του έτους», όπως σημειώνει η ING.

«Εάν οι ήδη επιθετικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρουσιάζουν σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω για το 2023 και το 2024, η ΕΚΤ πιθανότατα θα εξετάσει μια κάπως επιταχυνόμενη πορεία εξόδου από το QE, ένα σενάριο που η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει. Η αγορά τιμολογεί τώρα πλήρως μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, η οποία συνεπάγεται τερματισμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ήδη από τον Απρίλιο», σημειώνει από την πλευρά του ο Βέιν της Pimco.

Οι αγορές πάντως έδειξαν πως έλαβαν το σήμα αυτής της σημαντικής αλλαγής στάσης της ΕΚΤ, με το ευρώ να σημειώνει ράλι μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, και τα γερμανικά ομόλογα να σημειώνουν «βουτιά», με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται στο 0,14%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT