Sell-off στα ομόλογα μετά την αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ

Sell-off στα ομόλογα μετά την αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ

Το ελληνικό 10ετές ξεπέρασε το φράγμα του 2% την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

H επιθετική στροφή πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε τις ανησυχίες για ταχύτερη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και το τέλος του QE, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων των επιτοκίων, με τους αναλυτές να αναμένουν την πρώτη άνοδο εντός του 2022, εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων σε ολόκληρη την περιοχή, ωθώντας τα ομόλογα της Ευρωζώνης σε ισχυρό sell-off το τελευταίο διήμερο.

Οι αποδόσεις αλλά και τα spreads των κρατικών τίτλων της περιοχής έχουν πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του Απριλίου του 2020, δηλαδή λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του «ιστορικού» έκτακτου προγράμματος PEPP, και το ράλι που προκάλεσε στην αγορά την επανέφερε εκεί ακριβώς όπου ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Το ελληνικό 10ετές ξεπέρασε το φράγμα του 2% την Παρασκευή, για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 186 μονάδες βάσης. Οι πιέσεις στα γερμανικά ομόλογα ήταν ακόμη πιο έντονες αφού η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 0,2%, που αποτελεί υψηλό τριετίας, ενώ στα θετικά για πρώτη φορά από το 2018 επέστρεψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της χώρας. Σε υψηλά 2ετίας κινήθηκε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς και στο 1,8% καθώς και του 10ετούς πορτογαλικού στο 0,97%, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018 έχει επιστρέψει η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, στο 0,65%. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον ο όγκος των ομολόγων διεθνώς που έχουν αρνητικές αποδόσεις έχει συρρικνωθεί κάτω από τα 7,5 τρισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, από τα 18,4 τρισ. δολ. που είχε αγγίξει στα τέλη του 2020.

Η αγορά αναμένει ευρέως πως η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει την ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Αλλωστε, σύμφωνα με πηγές του Reuters, «μια σημαντική μειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήθελε να αλλάξει πολιτική στη συνεδρίαση της Πέμπτης» και βλέπουν «αλλαγή πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει», ξεκινώντας με την ταχύτερη μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι οδεύουμε προς ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και υψηλότερου κόστους δανεισμού, τη στιγμή που για τις χώρες της Ευρωζώνης έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT