Συνεχίζεται η πληρωμή των αναδρομικών σε συνταξιούχους

Συνεχίζεται η πληρωμή των αναδρομικών σε συνταξιούχους

Σταθερά, με τακτικές, κυρίως όμως με έκτακτες πληρωμές, ο ΕΦΚΑ ξεχρεώνει τους χιλιάδες συνταξιούχους που δικαιούνται αναδρομικά ποσά.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά, με τακτικές, κυρίως όμως με έκτακτες πληρωμές, ο ΕΦΚΑ ξεχρεώνει τους χιλιάδες συνταξιούχους που δικαιούνται αναδρομικά ποσά. Ηδη στο τέλος Ιανουαρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ύψους 4.617.099 ευρώ σε 3.481 συνταξιούχους κι εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν επιστροφές ποσών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, στις 28 Ιανουαρίου καταβλήθηκαν 4,6 εκατ. ευρώ σε 3.481 συνταξιούχους, στους οποίους οφείλονταν αναδρομικά ποσά από διάφορες αιτίες. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι (1.219) έλαβαν αναδρομικά από τις διαφορές που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, και μάλιστα από την α΄ φάση, δηλαδή από το 2019, και προέρχονταν από το ΤΑΠΟΤΕ.

Αλλοι 1.167 συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά, μετά και τον υπολογισμό των βαρέων ενσήμων που είχαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους.

Στο τέλος Ιανουαρίου καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ύψους 4.617.099 ευρώ σε 3.481 συνταξιούχους.

Επίσης, 595 κληρονόμοι έλαβαν αναδρομικά μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού και άλλοι 105 επειδή είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Η μεγάλη μάζα των εν αναμονή αναδρομικών συνταξιούχων αφορά όσους λάμβαναν σύνταξη ή είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση πριν από τον Μάιο του 2016 και κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Είναι περίπου 150.000 και η εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον για το 20% αυτών των περιπτώσεων, δηλαδή περίπου 30.000, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση στη σύνταξη. Βέβαια, ανάλογα με την προσωπική διαφορά του κάθε εν δυνάμει δικαιούχου θα εξαρτηθεί εάν η αύξηση αυτή θα είναι λογιστική ή πραγματική. Εάν, δηλαδή, θα μειωθεί η προσωπική διαφορά ή θα προκύψει αύξηση στη σύνταξη, που θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρές, κατά μέσον όρο 5-10 ευρώ τον μήνα, θα δοθούν όμως αναδρομικά, από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί  η διαδικασία επανυπολογισμού για ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκκρεμοτήτων εντός του μήνα.

Παραμένει βέβαια και το θέμα των αναδρομικών όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση, ήτοι τουλάχιστον 50.000 συνταξιούχων. Αυτά τα αναδρομικά ποσά αφορούν περιπτώσεις ακόμη και πριν από 5,5 χρόνια, δηλαδή από τη 13η Μαΐου 2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT