Έργο 180 εκατ. για ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων

Έργο 180 εκατ. για ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων

Δάνεια 90 εκατ. και επιδοτήσεις για 1.000 μικρομεσαίες εταιρείες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων που έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ. Μέσω της δράσης, για την οποία προβλέπονται φέτος πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Επίσης θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS). Γι’ αυτόν το σκοπό οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό για την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ή προϊόντος και να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής που πιστοποιεί την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Ευρύτερα, προκρίνονται οι επενδύσεις που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, των ηλεκτρονικών πωλήσεων και των εφαρμογών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως και την υιοθέτηση εργαλείων ψηφιακής διαφήμισης και συστημάτων τηλεργασίας. Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται και η βελτίωση της κατάταξης της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, όπως ο DESI. Τα επόμενα βήματα του έργου, ύψους 180 εκατ. ευρώ, προβλέπουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης της διαδικασίας χορήγησης ενισχύσεων μέσω voucher μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Προκρίνονται οι επενδύσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Ωστόσο, στην απόφαση για την ένταξη της παρέμβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται ότι ο στόχος αυτός είναι ήδη πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι πέραν της ουσιαστικής εργασίας απαιτούνται διοικητικές ενέργειες τόσο για την επιλογή αναδόχων σχεδιασμού, όσο και την επιλογή των αναδόχων διαχείρισης και υποστήριξης ενός εκ των υποέργων που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, για να επιτευχθεί ο στόχος, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλές ενέργειες ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον δρα Γιώργο Ξηρογιάννη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή ΣΕΒ, οι ελληνικές επιχειρήσεις πριν από την πανδημία αξιοποιούσαν τεχνολογίες ξεπερασμένων δυνατοτήτων, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 3% αυτών επένδυε σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, έναντι 40% σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τοποθετείται στην 24η θέση της Ε.Ε.

Κατά τον ΣΕΒ, πάνω από το 80% των θέσεων εργασίας που θα προσφέρονται το 2030 δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, ενώ εκτιμάται ότι το 40% των εργαζομένων θα πρέπει να επανακαταρτιστεί για συνολικό διάστημα έξι μηνών σε νέες τεχνολογίες –της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης– μέσα στην επόμενη τριετία. Πάντως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, πριν εκδηλωθεί η πανδημία το 86% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε δρομολογήσει επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Από αυτές, το 62% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 45% για τις μεσαίες. Σε παράλληλο χρόνο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ένα ψηφιακό διαδικτυακό εργαλείο για την αποτίμηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (digitometer).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT