Αύξηση κεφαλαίου στην Trastor σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Αύξηση κεφαλαίου στην Trastor σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Από 70 έως 100 εκατ. μόλις μεταβιβαστεί το ποσοστό της Varde Partners

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Trastor ΑΕΕΑΠ αναμένεται να στραφεί η Τράπεζα Πειραιώς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης του ποσοστού της Varde Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βασικών επιλογών που θα εξεταστούν περιλαμβάνεται και η αύξηση κεφαλαίου, με στόχο να αντληθούν έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ, ή ακόμα και 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες. Μάλιστα, είναι πιθανό η αύξηση αυτή να συνδυαστεί και με την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συνεισφέρει και αυτός κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες κινήσεις θα τεθούν επί τάπητος τους επόμενους μήνες, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης του ποσοστού της Varde Partners από την Τρ. Πειραιώς (το τίμημα ανήλθε σε 98 εκατ. ευρώ), ενώ στη συνέχεια θα γίνει η υποχρεωτική δημόσια προσφορά για τις μετοχές της εταιρείας, χωρίς όμως να γίνει έξοδος της Trastor από το Χ.Α.

Το 2021 η Trastor υλοποίησε επενδύσεις 43 εκατ., έχοντας μάλιστα ξεκινήσει και τις πρώτες της κινήσεις στην ανά- πτυξη ιδίων ακινήτων.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016, όταν είχε γίνει η είσοδος του αμερικανικού fund Varde Partners στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor. Τότε η Varde είχε αποκτήσει αρχικά το 33,6% της Trastor μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής, αντί ποσού 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο αργότερα ελήφθη απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν έσοδα 24 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, σε έτερη αύξηση κεφαλαίου, η Varde Partners δεν συναίνεσε στην προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου για την άντληση κεφαλαίων ύψους 41,77 εκατ. ευρώ, αντιπροτείνοντας αυτή να αφορά το μισό ποσό, δηλαδή 22,78 εκατ. ευρώ, όπως κι έγινε τελικά. Η κίνηση αυτή, όπως φαίνεται σήμερα, αποτέλεσε προάγγελο της πρόθεσης του fund να αποεπενδύσει από την Trastor, κάτι που θα είχε πράξει ήδη από το 2020 αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στόχος είναι η εύρεση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προσανατολισμό (κάτι άλλωστε που συνάδει και με τον τρόπο λειτουργίας μιας ΑΕΕΑΠ) και ταυτόχρονα τη διάθεση να στηρίξουν κεφαλαιακά την Trastor, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το μελλοντικό της επενδυτικό πρόγραμμα. Πηγές αναφέρουν ότι τα συνεχή «μπες – βγες» των επενδυτών από την εταιρεία δεν ωφελούν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την είσοδο της Varde στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor, στρατηγικός επενδυτής της εταιρείας ήταν η Pasal Development, την περίοδο της διοίκησης από την οικογένεια Θεοδωρίδη. Τα οικονομικά της προβλήματα οδήγησαν στην έξοδό της από την Trastor, μεταβιβάζοντας το ποσοστό της στην Τρ. Πειραιώς, με αντάλλαγμα τη διαγραφή τραπεζικού δανεισμού. Tότε η Trastor ήταν μια εταιρεία με φθίνουσα πορεία, καθώς διέθετε 24 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 61.485 τ.μ. και εύλογης αξίας 62 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Trastor διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 59 ακινήτων αξίας 315,6 εκατ. ευρώ και μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 238.000 τ.μ., με αποτέλεσμα να συναγωνίζεται με τη Noval για το ποια θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, πίσω από την Prodea Investments των 2,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Trastor υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 43 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει και τις πρώτες της κινήσεις στην ανάπτυξη ιδίων ακινήτων. Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των διεκδικητών των τριών κτιρίων γραφείων που πωλεί αυτή την περίοδο η doValue στην περιοχή του Αμαρουσίου. Το ύψος των προσφορών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει, ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT