Γενς Στόλτενμπεργκ: Από το ΝΑΤΟ στην κεντρική τράπεζα Νορβηγίας

Γενς Στόλτενμπεργκ: Από το ΝΑΤΟ στην κεντρική τράπεζα Νορβηγίας

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ξέρει ήδη τον επόμενο σταθμό του μετά τη λήξη της θητείας του

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, μια επιλογή που ενδεχομένως εγείρει αμφισβητήσεις λόγω των στενών δεσμών του με το κυβερνών κόμμα και των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο κυβερνήτη Οϊστάιν Ολσεν σε μια ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη στρατιωτική συμμαχία εν μέσω μιας από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις της με τη Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τον Στόλτενμπεργκ αντί της υποδιοικητού Ιντα Βόλντεν Μπάχε, η οποία θα ηγείται της κεντρικής τράπεζας μέχρι να αναλάβει ο νέος επικεφαλής.

Με την πλούσια σε πετρέλαιο οικονομία να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας καλύτερα από τις περισσότερες, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έγινε η πρώτη μεταξύ εκείνων που αύξησαν τα επιτόκια, πέρυσι.

Στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής της τον περασμένο μήνα, η Norges Bank διατήρησε το κόστος δανεισμού αμετάβλητο, αλλά ανέφερε πως κινείται στην κατεύθυνση να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες τρεις φορές φέτος για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά, διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός και κατείχε επίσης το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ, είπαν ότι η επιλογή θα εγείρει ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Αν και δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα, ο κίνδυνος για μια σημαντική αλλαγή στη νομισματική πολιτική είναι περιορισμένος κατά την άποψή μας», τόνισε ο αναλυτής της Danske Bank, Κρίστοφερ Λόμχολτ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η φιλία του Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόνας Στόρε, δεν δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων. Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα έχει την εποπτεία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,3 τρισ. δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT