Τέλος εποχής για τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα

Τέλος εποχής για τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα

Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ολοένα πιο τολμηρά στοιχήματα της αγοράς στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ολοένα πιο τολμηρά στοιχήματα της αγοράς στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιαπωνία, τα σημαντικότερα προπύργια αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο, οι αποδόσεις των τίτλων πενταετούς διάρκειας ανέβηκαν πάνω από το μηδέν την Παρασκευή για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Αυτό συμβαίνει καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για αύξηση του βασικού της επιτοκίου καταθέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συμμετάσχει στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής με τους ομολόγους της των ανεπτυγμένων αγορών.

Υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση των αγορών, η τεράστια δεξαμενή χρέους αρνητικής απόδοσης παγκοσμίως συρρικνώθηκε κατά 20% σε μόλις μια μέρα. Ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα ακραία μέτρα που επέβαλαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αυτό καθορίζει πλέον τις κινήσεις των επενδυτών.

«Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων θα είναι σύντομα μια ανάμνηση», δήλωσε η Althea Spinozzi, υπεύθυνη στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη Saxo Bank, και αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την απόδοση του γερμανικού διετούς στο 0,1% έως το τέλος του έτους, αφού η ΕΚΤ έγινε πιο επιθετική την Πέμπτη. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του γερμανικού τίτλου είναι γύρω στο -0,3%.

Τα 5ετή Γερμανίας και Ιαπωνίας έχουν πλέον απόδοση άνω του μηδενός για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.

Η ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ολες οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε σχετικά εύκολη θέση, καθώς το κόστος δανεισμού είναι πολύ χαμηλό. Η BOE έκανε την Πέμπτη αύξηση επιτοκίων από το κατώτατο σημείο όλων των εποχών, ενώ τα βασικά επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του 5ετούς της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε στο μηδέν την Παρασκευή για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια αναφοράς πριν από έξι χρόνια.

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού υπερέβη το μηδέν για πρώτη φορά από το 2018.

«Ολες οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν πέρυσι πως ο πληθωρισμός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα παροδικό φαινόμενο. Τώρα πλέον η μία μετά την άλλη, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους και τη στρατηγική τους», δήλωσε ο Stephen Miller, σύμβουλος επενδύσεων στην GSFM, μια μονάδα του Καναδά. «Υποτίμησαν τις επιπτώσεις που είχε η υπερβολική νομισματική χαλάρωση στον πληθωρισμό και τώρα οι αγορές ομολόγων πληρώνουν το τίμημα», λέει.

Η πίεση στην ιαπωνική αγορά επεκτάθηκε επίσης στην απόδοση του 10ετούς, η οποία έφτασε στο 0,2%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2016. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 9 μονάδες βάσης μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT