Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση κατά 0,12%

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,23% και ο τραπεζικός 5,64%

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Με οριακές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το θετικό ξεκίνημα που είχε την Παρασκευή αλλά και τα κέρδη στον τραπεζικό δείκτη, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών. Οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτιμώντας το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που μειώνει τη διάθεσή τους για ρίσκο και έτσι ωθεί τις μετοχές χαμηλότερα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,12% και έκλεισε στις 945 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,60 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,11% στις 2.296,01 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,77% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.580,26 μονάδες.

Χθες η αγορά της Αθήνας έκλεισε στις 945 μονάδες, με τον τζίρο στα 72,60 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Quest, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΕΥΔΑΠ στο -2,59% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan και Lamda Development.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 694,98 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει στο +2,82%, ενώ κέρδη 0,60% κατέγραψε η Alpha Bank και 0,48 η Eurobank, με την Πειραιώς ωστόσο να υποχωρεί κατά 0,47%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,23% και ο τραπεζικός κατά 5,64%.

Για μία ακόμη εβδομάδα η ελληνική αγορά έδειξε χαρακτήρα και παρέμεινε σε θετικό πρόσημο απορροφώντας με επιτυχία τις αναταράξεις του εξωτερικού, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η θετική διαφοροποίηση έρχεται κόντρα στο πείσμα των απαισιόδοξων, οι οποίοι –όχι άδικα λόγω των πρόσφατων εμπειριών– ανέμεναν από την ελληνική αγορά να υποχωρεί χωρίς άμυνες σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά τις πρώτες 35 ημέρες του 2022 και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT