Περιπετειώδεις καταστάσεις με ομάδες αναρχικών και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων, χωρίς ουσιαστικό λόγο, κλήθηκαν να διαχειριστούν πρόσφατα η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Prodea Investments. Αιτία δεν ήταν, όπως θα φανταζόταν κανείς, π.χ. μια επένδυση ανάπτυξης ακινήτων, αλλά η κοινωνική πολιτική της εταιρείας! Στο πλαίσιο του ESG, η Prodea αποφάσισε να διαθέσει χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μεμονωμένο έργο) στον Δ. Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθεί το 50% του έργου της ανάπλασης του Λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Ωστόσο, η εμπλοκή της Prodea, ακόμα και ως χορηγού και όχι επενδυτή, φαίνεται πως πυροδότησε τα «αντανακλαστικά» των «γνωστών-αγνώστων» της περιοχής, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί μέχρι και κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας! Σημειωτέον ότι η Prodea δεν έχει καμία επένδυση στην περιοχή, δεν δραστηριοποιείται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (όπως την εγκαλούν οι διαμαρτυρόμενοι) και ασφαλώς δεν θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος από το έργο της ανάπλασης, το οποίο και χρηματοδοτεί με δικά της έξοδα.
Την επίσημη ίδρυση της μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικού επιταχυντή «Αρχιμήδης» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προβλέπει απόφαση του πρύτανη Αθ. Δημόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Κέντρο «Αρχιμήδης» επιδιώκει να κάνει πραγματικότητα κάτι που ζητούσε η αγορά εδώ και καιρό. Να συνδέσει, δηλαδή, την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό, η μονάδα αποτελείται από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, που είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ερευνητών και της βιομηχανίας. Οπως και από τον επιχειρηματικό επιταχυντή, που προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της αγοράς (mentoring) και δικτύωση με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στη Facebook και επίσημα η accusonus
Υπεγράφη την Παρασκευή τελικά η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας accusonus από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook. Tις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Πιθανότατα μετά και την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής. Ωστόσο όπως και με τη Viva έτσι και με την accusonus χρειάστηκε πολλή υπομονή για να συμφωνήσουν όλοι οι μέτοχοι στους όρους του deal. Σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων συμφωνιών με σοβαρό οικονομικό διακύβευμα. Αλλά οι πικρίες ξεχνιούνται άμα τη καταβολή του τιμήματος.
Minoas-East και Minoas-West
Και το όνομα αυτού… Minoas-East και Minoas-West. Ετσι βάφτισε το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι ήδη σε λειτουργία η Grid Telecom, το επενδυτικό όχημα του ΑΔΜΗΕ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αντίστοιχα, το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευήν ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ονομάστηκε Apollo-East και Apollo-West. «Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στις οπτικές ίνες διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, θα διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια για την εμπορική τους αξιοποίηση, προσελκύοντας νέες επιχειρηματικές συνεργασίες της εταιρείας μας με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. H Grid Telecom μέσα από ένα εκτεταμένο οπτικό δίκτυο υψηλής διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, που σήμερα ξεπερνά τις 4.000 χλμ., αναπτύσσει συνεχώς νέες εναλλακτικές διαδρομές με τη νησιωτική χώρα και τα γειτονικά κράτη, ενισχύοντας σταθερά τη θέση της στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών», δήλωσε ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής.
Η μεγαλύτερη ποσοτική «σύσφιγξη» στην Ιστορία
Από τον Μάιο του 2022 και μετά, οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με το σοκ της μεγαλύτερης ποσοτικής σύσφιγξης στην Ιστορία, έναντι των ετών ποσοτικής χαλάρωσης που απολάμβαναν, σημειώνει η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής με τις αυξήσεις των επιτοκίων, τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και τη συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρώπη και Ιαπωνία θα «εξαφανίσει» από την αγορά 2,2 τρισ. δολ. μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το ποσό είναι 4,5 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τα χρήματα που χάθηκαν παγκοσμίως το 2018, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. «Προβλέπουμε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί πιο γρήγορα από αυτόν της Fed από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023», προσθέτει.