Μικρότερες προσδοκίες για μέτρα στήριξης

Μικρότερες προσδοκίες για μέτρα στήριξης

Τo oικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συντονίσθηκε χθες με το κλίμα που διαμόρφωσε η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και κατέβασε τις προσδοκίες για μέτρα στήριξης έναντι του πληθωρισμού που συνεπάγονται δημοσιονομική χαλάρωση.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Τo oικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συντονίσθηκε χθες με το κλίμα που διαμόρφωσε η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και κατέβασε τις προσδοκίες για μέτρα στήριξης έναντι του πληθωρισμού που συνεπάγονται δημοσιονομική χαλάρωση. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενημέρωνε, μέσω newsletter, τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2022 και πλεόνασμα το 2023, και ότι «η συζήτηση για πρόωρες εκλογές είναι ανόητη».

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ελαφρώς υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος και συγκεκριμένα 1,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας, και 1,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία ESA. «Η δημοσιονομική σταθεροποίηση συμβαίνει και δεν είναι προς διαπραγμάτευση», έγραφε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, αλλά αντίθετα θα επιδιώξει ει δυνατόν και ακόμη καλύτερα από τα σχεδιαζόμενα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως για να «ανέβει» η Ελλάδα σύντομα τις δύο βαθμίδες που χρειάζεται δεν αρκεί να πετύχει τους στόχους της, αλλά πρέπει να κάνει και κάτι παραπάνω, να εκπλήξει θετικά.

Επίσης, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση πως η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα ξεπεράσει τις προσδοκίες για ακόμη μία φορά και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει μονοψήφιο για όλες τις τράπεζες εντός του έτους, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Μήνυμα Πατέλη προς επενδυτές ότι η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Η χθεσινή νέα άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, ενόψει πιθανής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπενθύμισε πόσο ευάλωτη παραμένει η χώρα και πόσο σημαντικό είναι να επιδείξει σύνεση στα δημοσιονομικά της, ώστε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο ορατό μέλλον. Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν με δηλώσεις τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στο ερώτημα αν θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ή ο ΕΦΚ για τα καύσιμα είπε μεν, όπως και την περασμένη εβδομάδα, ότι όλα είναι ανοιχτά, αλλά έκλεισε μια πόρτα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας. Εξάλλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια» και πως «ό,τι μέτρο λάβουμε θα είναι νοικοκυρεμένο και εντός προϋπολογισμού».

Ο κ. Πατέλης σε συνέντευξή του στον Real FM χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την επενδυτική βαθμίδα το 2023, λέγοντας ότι «θέλουμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».

«Πρέπει να πάμε με πυξίδα, συνετά, με γνώμονα τη λογική», είπε, εξηγώντας ότι αν επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα θα «ξεκλειδώσουν» δισεκατομμύρια κεφαλαίων, τα οποία σήμερα δεν επιτρέπεται να επενδυθούν στην Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT