Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, κάτω από τις 940 μονάδες ο Γ.Δ.

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο, κάτω από τις 940 μονάδες ο Γ.Δ.

Απώλειες 0,73% εν μέσω ανησυχιών για τις τιμές της ενέργειας και τα επιτόκια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 940 μονάδες, καθώς τα blue chips δεν μπόρεσαν να στηρίξουν την αγορά, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να κλείνει στο κόκκινο.

Οι αναταραχές που φέρνει στις αγορές η στροφή της νομισματικής πολιτικής, με τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το φθινόπωρο να έχουν ενισχυθεί, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, κάνουν τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η σημαντική άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων  –με το 10ετές να αγγίζει χθες το 2,55%– αρχίζει να δυσκολεύει σταδιακά την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των μετοχικών αποτιμήσεων.

Κατά τα άλλα, αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις ανακοινώσεις για τις μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI (Τετάρτη), με τη Morgan Stanley να προβλέπει είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στον βασικό δείκτη της Ελλάδας και έξοδο της Jumbo. Αυτό θα φέρει εισροές ύψους 142 εκατ. δολ. στην ΕΤΕ και εκροές 94 εκατ. δολ. στην Jumbo. Την προηγούμενη εβδομάδα η Société Générale είχε επίσης προβλέψει τη διαγραφή της Jumbo στις 9 Φεβρουαρίου (με εκροές  79,7 εκατ. δολ.), ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δύο νέες προσθήκες – αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos κατά την αναθεώρηση του Μαΐου, με εισροές 106,26 εκατ. δολ. και 84,23 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,66 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών να τοποθετείται στις 885 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 920 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 960 μονάδες.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αρχίζει να δυσκολεύει περαιτέρω την αύξηση των μετοχικών αποτιμήσεων, λένε οι αναλυτές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68% στις 2.280,48 μονάδες, ενώ στο -0,84% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.566,91 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,21% στις 693,51 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει στο +0,95%, ενώ απώλειες 1,41% κατέγραψε η Πειραιώς, στο -1,1% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και στο -0,23% η Alpha Bank. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΔΕΗ στο -2,99% και η Ελλάκτωρ στο -2,29%, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, Lamda Development, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Σαράντης και Motor Oil.

Η μη αναμενόμενη πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στη χρονιά επανέφερε το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, όπως σημειώνει η Beta Securities. Η αβεβαιότητα δεν συνίσταται στο αν οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά στο ύψος των αυξήσεων που επιδιώκουν να φθάσουν άμεσα. Ο στασιμοπληθωρισμός αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει στην επικαιρότητα ως εν δυνάμει κίνδυνος μηδενικής ανάπτυξης των οικονομιών σε περιβάλλον αύξησης τιμών των προϊόντων, προβληματίζοντας για τη διάρκεια του φαινομένου.

Οι επενδυτές, τονίζει η χρηματιστηριακή, πλέον αναμένουν το «διαβολικό» δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπου αρχικά η ΕΚΤ (10/03) και εν συνεχεία η Fed (15/03) αναμένεται να κινηθούν πιο ενεργά αναλαμβάνοντας δράση, που περιλαμβάνει την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς.

Πέρα από τα επιτόκια και τις τράπεζες, καταλήγει η Beta, είναι προφανές ότι η ευαισθησία των επενδυτών σε αρνητικές ειδήσεις ή σε αστοχίες προβλέψεων έχει αυξηθεί, δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί λόγω και των απαιτητικών αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT