Η ακρίβεια αυξάνει τη φτώχεια στη Βρετανία

Η ακρίβεια αυξάνει τη φτώχεια στη Βρετανία

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βίνσεντ Σνόουμπολ δεν χρειάστηκε να καταφύγει στο εβδομαδιαίο κοινωνικό παντοπωλείο, που λειτουργεί εντός μιας εκκλησίας πλησίον του κέντρου του Λίβερπουλ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βίνσεντ Σνόουμπολ δεν χρειάστηκε να καταφύγει στο εβδομαδιαίο κοινωνικό παντοπωλείο, που λειτουργεί εντός μιας εκκλησίας πλησίον του κέντρου του Λίβερπουλ. Ωστόσο, βρίσκεται εκεί κάθε Τρίτη για να απλώσει δείγματα ταπετσαρίας και να διαφημίσει τη δουλειά του, αλλά και να μιλήσει με ανθρώπους που μεγάλωσαν μαζί. Ο 61χρονος Βρετανός, όπως και άλλοι στη χώρα, υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ήδη ελαττωμένες δαπάνες τους για να ορθοποδήσουν τα οικονομικά τους, ενώ οι τιμές αυξάνονται με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. «Πήγα στο σούπερ μάρκετ της Τesco κι έπαθα σοκ», λέει ο ίδιος. Οι τιμές είναι «προβληματικές», οπότε προτιμά την εκπτωτική αλυσίδα Aldi, η οποία, ισχυριζόμενη ότι είναι η φθηνότερη στη Βρετανία, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Οι τιμές ανέρχονται δραματικά στις ΗΠΑ και τη Γηραιά Ηπειρο εξαιτίας της ακριβής ενέργειας και των προβλημάτων στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιασμού. Ειδικά, όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ο φόβος ότι οι σοβαρότατες αυξήσεις στη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό στις τιμές τροφίμων θα σπρώξει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια κατοίκων στη φτώχεια.

Οι άνθρωποι χαμηλώνουν τον θερμοστάτη ή κλείνουν εντελώς τη θέρμανση, στρέφονται σε φθηνά σούπερ μάρκετ και ξεχνούν τον σχεδιασμό των διακοπών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων την προηγούμενη Πέμπτη και για δεύτερη φορά σε δύο μήνες, προπορευόμενη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ή της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της αναγνωρίζουν πως λίγα μπορούν να κάνουν σχετικά με τους διεθνείς παράγοντες δημιουργίας του πληθωρισμού. Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι χαμηλώνουν τον θερμοστάτη ή κλείνουν εντελώς τη θέρμανση, στρέφονται σε φθηνά σούπερ μάρκετ, μειώνουν τις μετακινήσεις και τις εξόδους σε εστιατόρια και ξεχνούν τον σχεδιασμό των διακοπών. Σημειωτέον, πως το όριο που έθεσε η κυβέρνηση για το ανώτατο ποσόν που μπορούν να χρεώνουν οι πάροχοι για ρεύμα και φυσικό αέριο (εάν δεν έχουν επιλέξει τιμολόγιο οι καταναλωτές) αυξήθηκε 54%, στις σχεδόν 700 λίρες τον χρόνο, λόγω υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο στη διεθνή αγορά. Η αύξηση θα επηρεάσει δυσμενώς 22 εκατομμύρια νοικοκυριά από 1ης Απριλίου, ενώ τότε τίθεται σε ισχύ και μία μεγάλη αύξηση στη φορολόγηση των μισθών για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί (και στη συνέχεια να υποχωρήσει) στο 7,25% τον Απρίλιο, τα οικονομικά των βρετανικών νοικοκυριών θα εξακολουθήσουν να συρρικνώνονται. Την προσεχή διετία, κατά την Τράπεζα της Αγγλίας, τα καθαρά τους έσοδα θα είναι λιγότερα από τον παρελθόντα χρόνο. Πρόκειται για «κάτι πρωτοφανές, διότι επέρχεται μετά το τεράστιο σοκ  του κορωνοϊού και της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.», επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Βατ του Εδιμβούργου, Αρνάμπ Μπατατσαρζί.

Ο λογαριασμός φυσικού αερίου του Βίνσεντ Σνόουμπολ έχει αυξηθεί λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη του 2021, οπότε κυρίως χρησιμοποιεί το καύσιμο για ζεστό νερό. Αν και ζει στη βορειοδυτική πλευρά της Αγγλίας, σπάνια θέτει σε λειτουργία τη θέρμανση. «Προσέχω πολύ τι χρήση κάνω», εξομολογείται. Αλλά υπάρχουν όρια και στο πόσο αντέχει. Λαμβάνει 300 λίρες επίδομα τον μήνα και 213 λίρες σε φοροαπαλλαγές, στήριξη που παρέχεται σε χαμηλών εισοδημάτων πολίτες, ενώ το ενοίκιο ανέρχεται σε 550 λίρες. Δεν υπάρχουν άχρηστες δαπάνες να κόψει. Κι όπως καταλήγει ο ίδιος ο κ. Σνόουμπολ, «σαν κι εμένα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT