Λύση στο ζήτημα της συνταξιοδότησης χιλιάδων ομογενών

Λύση στο ζήτημα της συνταξιοδότησης χιλιάδων ομογενών

Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα επανυπολογιστεί, με κριτήριο διαμονής τα 32 έτη από το 1990 και μετά.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Λύση στο θέμα της συνταξιοδότησης χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Hπειρο αλλά και την πρώην Σοβιετική Ενωση, με αυξήσεις στις συντάξεις παλαιών και νέων συνταξιούχων, δίνει διάταξη που αναμένεται να ενσωματωθεί, πιθανότατα ως τροπολογία, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τους ήδη συνταξιούχους το ποσό της εθνικής σύνταξης που για τους συγκεκριμένους ομογενείς είναι σημαντικά κάτω των 384 ευρώ, καθώς δεν πληρούν την προϋπόθεση για 40ετή μόνιμη και νόμιμη κατοικία στην Ελλάδα, θα επανυπολογιστεί με κριτήριο διαμονής τα 32 έτη από το 1990 και μετά. Οσο για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2022 και μετά, στα 32 έτη διαμονής θα προστίθεται ένα έτος κάθε χρόνο και μέχρι το 2030 που συμπληρώνονται 40 έτη.

Μετά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, η διάταξη έρχεται να διευθετήσει ένα θέμα που εκτιμάται πως αφορά τουλάχιστον 250.000 ομογενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάβουν σημαντικά μειωμένη εθνική σύνταξη λόγω της πρόβλεψης για 40ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα. Πλέον, με τις προωθούμενες αλλαγές, επιδιώκεται η σταδιακή απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια, καθώς και σε όσους προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990.  

Το πιθανότερο σενάριο από αυτά που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας αφορά μια μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της μείωσης της εθνικής σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση τα 32 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και έτος έναρξης υπολογισμού το 1990. Το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους ομογενείς λόγω γήρατος θα προσαυξάνεται ανά έτος, αναλογικά, μέχρι το 2030, όταν θα έχει πλήρως εξομοιωθεί με τις γενικές προϋποθέσεις απόδοσης και υπολογισμού της εθνικής σύνταξης. Ετσι, από το 2030 και μετά, η διάταξη θα πάψει να εφαρμόζεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους ομογενείς που καθίστανται συνταξιούχοι κατά το 2022, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/32 για κάθε έτος που υπολείπεται των 32 ετών διαμονής στην Ελλάδα, το 2023 η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/33 για κάθε έτος που υπολείπεται των 33 ετών διαμονής στην Ελλάδα κ.ο.κ. Από το 2030 και εφεξής, η εθνική σύνταξη θα μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα και οι προϋποθέσεις χορήγησής της θα εξομοιωθούν για όλους τους δικαιούχους.

Αλλαγές προβλέπονται όμως και για τους ομογενείς που είναι ήδη συνταξιούχοι και οι οποίοι έχουν «εγκλωβιστεί» σε πραγματικά χαμηλή σύνταξη. Συγκεκριμένα, για αυτούς εξετάζεται το σενάριο, η εθνική σύνταξη να επανυπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη ως βάση υπολογισμού όχι τα 40 αλλά τα 32 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Η νέα εθνική σύνταξη θα καταβληθεί, εφόσον περάσει το σενάριο αυτό, από 1/1/2022 και εξής. Αντίστοιχα, θα επανυπολογιστούν και οι εθνικές συντάξεις των συγγενών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από δικαιούχο ομογενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT