Συγκράτηση μισθών ζητάει η Τράπεζα της Αγγλίας

Συγκράτηση μισθών ζητάει η Τράπεζα της Αγγλίας

Αντιδράσεις από Μπόρις Τζόνσον και από τα βρετανικά συνδικάτα.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να ζητήσουν αύξηση μισθού φέτος, μολονότι καταγράφεται στη Βρετανία η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και τα εργατικά συνδικάτα συντάχθηκαν με όσους κατήγγειλαν τον Αντριου Μπέιλι, που την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα δεν πρέπει να ασκούν πιέσεις στους εργοδότες τους για να τους αυξήσουν τους μισθούς, καθώς η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Μιλώντας στο BBC ώρες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Μπέιλι τόνισε πως οι επιχειρήσεις της Βρετανίας πρέπει να επιβάλουν «συγκράτηση» στις διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές ώστε να βοηθήσουν να ανακοπεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα υψηλά 30 ετών. Ερωτώμενος αν η τράπεζα ζητάει από τους εργαζομένους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους, ο κ. Μπέιλι απάντησε: «Σε γενικές γραμμές, ναι». Και μολονότι παραδέχθηκε πως θα ήταν «επώδυνο» για τους εργαζομένους, πρόσθεσε πως χρειάζεται μια «μέτρια αύξηση μισθών» για να αποτραπεί η παγίωση του υψηλού πληθωρισμού. Τα σχόλια του κ. Μπέιλι απηχούν την οικονομική θεωρία ότι οι αυξήσεις των μισθών οδηγούν σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού. Καθώς οι μισθοί αυξάνονται, εξωθούν ανοδικά το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της ζωής. Σε ένα ήδη πληθωριστικό περιβάλλον, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στον φαύλο κύκλο αυξήσεων μισθών και αυξήσεων τιμών που θα αλληλοτροφοδοτούνται, όπως συνέβη στη Βρετανία και σε άλλες οικονομίες του δυτικού κόσμου τη δεκαετία του 1970.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτός ο φαύλος κύκλος ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας για να ανακόψει τον πληθωρισμό, που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Απρίλιο στο 7,25%. Ζητούμενο είναι να τον επαναφέρει σταδιακά στον στόχο του 2%. Τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας υποδηλώνουν, πάντως, παράλληλα πως οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδείξουν προνοητικότητα. Προκάλεσαν, όμως, αντιδράσεις καθώς το τελευταίο ετήσιο πακέτο των αποδοχών του κ. Μπέιλι έφτασε στο ποσό των 575.000 στερλινών, που αντιστοιχεί σε 777.115 δολάρια, δηλαδή 18 φορές ένας μέσος μισθός στη Βρετανία για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT