Άντεξαν στην κρίση οι κοινωνικές startups

Άντεξαν στην κρίση οι κοινωνικές startups

Με την κοινωνική νεοφυή επιχείρηση Icho Systems ο Στέφεν Πρόις ανέπτυξε μια διαδραστική μπάλα με φως, ήχους και δονήσεις για να βοηθήσει στην επικοινωνία τους ασθενείς με άνοια.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με την κοινωνική νεοφυή επιχείρηση Icho Systems ο Στέφεν Πρόις ανέπτυξε μια διαδραστική μπάλα με φως, ήχους και δονήσεις για να βοηθήσει στην επικοινωνία τους ασθενείς με άνοια. Η Καταρίνα Μάγιερ με τη νεοφυή επιχείρησή της Kuchentratsch πουλάει γλυκά φτιαγμένα με πολλή αγάπη από ηλικιωμένους. Ο Ζεμπάστιαν Στρίκερ μέσω της δικής του επιχείρησης πουλάει ιαματικό νερό ή υγρό σαπούνι και με ένα τμήμα των εσόδων του βοηθάει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και μετά ήρθε η πανδημία και έφερε τα πάνω κάτω στον προγραμματισμό τους. Και οι τρεις προσάρμοσαν τα σχέδιά τους και κατόρθωσαν να επιβιώσουν, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Σε ένα σημείο όμως, παρέμειναν πιστοί.

Οπως και άλλες λεγόμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, επιδιώκουν με την εργασία τους να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. «Ο τομέας αποδείχθηκε ανθεκτικός», παραδέχεται ο Μάρκους Ζαουερχάμερ, επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου Send. «Ενας από τους λόγους είναι ότι η καινοτομία και η ανθεκτικότητα αποτελούν τμήμα του DNΑ των νεοφυών επιχειρήσεων».

Πώς προσαρμόστηκαν μια εταιρεία με θερα- πευτικές μπάλες και μια επιχείρηση που πουλάει τούρτες φτιαγμένες από ηλικιωμένους.

Το 2019 ο Στέφεν Πρόις από την Icho Systems μαζί με φίλους ανέπτυξαν μια θεραπευτική μπάλα υψηλής τεχνολογίας για ανθρώπους με άνοια και πνευματική υστέρηση. Η κρίση τούς χτύπησε διπλά, διότι οι ελλείψεις στην προσφορά ηλεκτρονικών εξαρτημάτων επιβράδυναν την παραγωγή, ενώ υπήρξε και η υπερκόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού στα γηροκομεία και οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε αυτά. «Εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο και εξελιχθήκαμε», λέει ο κ. Πρόις. Και ενώ αρχικά τα σχέδια ήταν να πουληθούν οι θεραπευτικές μπάλες έναντι 1.400 ευρώ, τελικά ο κ. Πρόις κατέληξε σε ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, εκείνο της ενοικίασης, για να προσεγγίσει περισσότερους ιδιώτες πελάτες. «Οι πελάτες μας θέλουν την μπάλα για τους γονείς τους ή για παιδιά με ειδικές ανάγκες», επισημαίνει. Και έτσι αναπτύχθηκαν νέοι τρόποι χρήσης της μπάλας, όπως για παιδιά με αναπηρίες. «Καταφέραμε να μετατρέψουμε μία ήττα σε περίοδο κρίσης σε ιστορία επιτυχίας», προσθέτει, ενώ τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις και με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να συνταγογραφείται η μπάλα.

Το startup Kuchentransch (τρέλες με κέικ) ιδρύθηκε το 2014, βασισμένο στην ιδέα ότι «τα πιο νόστιμα γλυκά τα φτιάχνουν τα χεράκια της γιαγιάς». Αλλά στόχος ήταν να συμβάλει σε κάτι θετικό για τους ηλικιωμένους. Επί χρόνια η Kuchentransch πουλούσε τούρτες φτιαγμένες από γιαγιάδες και παππούδες, με δικές τoυς συνταγές στους φούρνους της επιχείρησης στο Μόναχο. Και μετά ήρθε ο κορωνοϊός και όλα σταμάτησαν για πέντε μήνες. «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε καλά την κρίση», λέει η εργαζόμενη Τερέζα Οφενμπεκ. Η επιχείρηση άλλαξε στρατηγική, άρχισε τις πωλήσεις διαδικτυακά και σε πολλά καταστήματα στο Μόναχο και εξασφάλισε την επιβίωσή της.

Ενώ η πανδημία φρέναρε αρχικά τις δύο προηγούμενες νεοφυείς, στην περίπτωση της Share, την ενίσχυσε. Το ιδιαίτερο είναι ότι πουλάει πολλά είδη, από προϊόντα με βάση το ιαματικό νερό και το υγρό σαπούνι μέχρι ράβδους με ξηρούς καρπούς. Για κάθε πώληση ή παροχή υπηρεσιών δίδεται βοήθεια σε ένα άτομο που έχει ανάγκη από ένα αντίστοιχο προϊόν ή υπηρεσία. «Κατά μέσον όρο καταφέραμε να παρέχουμε βοήθεια κάθε δευτερόλεπτο», λέει ο ιδρυτής της Share, Ζεμπάστιαν Στρίκερ. Μεταξύ αυτών 35 εκατ. ημέρες πρόσβαση σε καθαρό νερό, ή 1,7 εκατ. ώρες διδασκαλίας. Η εταιρεία μέσα στην πανδημία, τέλος, επέκτεινε την γκάμα προϊόντων της από 10 σε 100, τα οποία βρίσκονται σε 16.000 καταστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT