Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα αποτελέσματα επιχειρήσεων και περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα αποτελέσματα επιχειρήσεων και περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά αναμένονται αύριο και εκτιμάται πως θα φέρουν τις τιμές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να έχουν αυξηθεί κατά 7,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο έχοντας παρασυρθεί από τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που υποχώρησαν κατά 0,9%, αλλά και παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο των βασικών πρώτων υλών που σημείωσε άνοδο 2,2%. Ο επίσης  πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,21%, ενώ με μικρά κέρδη 0,23% και 0,24% έκλεισαν, αντιστοίχως, οι δείκτες Xetra DAX στη Φρανκφούρτη και CAC 40 του Παρισιού. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, αντιθέτως, έκλεισε με οριακή υποχώρηση κατά 0,08%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων και η πορεία του πληθωρισμού δίνουν τον τόνο στα χρηματιστήρια.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά σημείωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν συντρέχει λόγος για στροφή της Ευρωζώνης σε περιοριστική νομισματική πολιτική, οδήγησαν σε υποχώρηση το ευρώ κατά 0,22% έναντι του δολαρίου, στο 1,14 δολάριο. Συνεχίστηκαν, άλλωστε, και χθες για μία ακόμη ημέρα οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεων, με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου να σημειώνει άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης στο 0,274%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των δεκαετών της υπερχρεωμένης Ιταλίας παρουσίασαν άνοδο 7 μ.β. στο 1,880%. Ομοίως και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν χθες το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2019.

Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγεται, πάντως, και το ρωσικό ρούβλι, που αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όταν οι μαραθώνιες συνομιλίες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναπτέρωσαν τις ελπίδες πως θα αποτραπεί η κρίση γύρω από την Ουκρανία. Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση οδήγησε, άλλωστε, σε υποχώρηση τις τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 89,11 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 90,38 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT