Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος 0,42%, προσδοκίες για καλύτερες ημέρες

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος 0,42%, προσδοκίες για καλύτερες ημέρες

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ., κυρίως λόγω πακέτων τραπεζικών μετοχών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρά κέρδη αλλά και εκτόξευση του τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ λόγω πακέτων μετοχών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει στήριξη στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε επιλεγμένα blue chips.

Οι διεθνείς δείκτες αναζητούν ακόμα σημείο ισορροπίας μετά και τις τελευταίες απώλειες, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να χάνει περισσότερο από 5% από τις αρχές του έτους, ενώ καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο αντίστοιχος δείκτης των αναδυόμενων αγορών με απώλειες μόλις 1%, όπως παρατηρεί ο Νίκος Καυκάς της Depolas Investments.

Στο εσωτερικό, απέχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μέχρι τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα (πλην Μυτιληναίου), αλλά και την καθοδήγηση από τις διοικήσεις των εισηγμένων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ένα θετικό πάτημα στις μετοχές, με την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον παραμένει τουλάχιστον σταθεροποιητικό. Στο μεσοδιάστημα εντοπίζονται, όπως επισημαίνει, σημαντικά επίπεδα στήριξης στη ζώνη των 930-920 μονάδων σε πρώτη φάση, αλλά με την κρίσιμη στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 880 μονάδων. Στον αντίποδα, δυσκολίες αναμένεται να εμφανιστούν πάνω από τα επίπεδα των 980 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 942,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116,28 εκατ. ευρώ λόγω πακέτων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 2.298,57 μονάδες, ενώ στο 0,59% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.557,67 μονάδες.

Στις 942 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με στήριξη από τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,66% στις 705,05 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,72%, την Πειραιώς να ακολουθεί στο +2,93% και τη Eurobank στο +0,94%, ενώ με απώλειες έκλεισε η Εθνική Τράπεζα, στο -0,92%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ στο -2,49% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Lamda Development, ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ. Ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με κέρδη 3,47% και ακολούθησαν οι ΟΤΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ με άνοδο άνω του 1%.

Η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ άλλαξε το σκηνικό στις αποδόσεις των ομολόγων, με τα ελληνικά ομόλογα να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων δεν θα διακοπούν μετά την επικείμενη λήξη του προγράμματος αγορών PEPP, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακής».

Οι εξελίξεις προκάλεσαν περιορισμένες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, διέκοψαν ωστόσο το θετικό μομέντουμ του ελληνικού Χρηματιστηρίου και την έως την περασμένη Τετάρτη 3ήμερη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος βρέθηκε πάνω από τις 950 μονάδες.

Ως αποτέλεσμα, όπως προσθέτει ο αναλυτής, το Χ.Α. ακύρωσε προσώρας την προοπτική συνέχισης ψηλότερα, με τη διόρθωση ωστόσο να γίνεται με πειθαρχημένο τρόπο, χωρίς να διαταράσσει την τεχνική εικόνα και τις προσδοκίες για «καλύτερες ημέρες», τη στιγμή που οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν για την επικείμενη αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες, με τις τράπεζες να προσκαλούν τους επενδυτές να υποβάλουν αιτήματα ενόψει της έναρξης της εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται και στις δημόσιες επενδύσεις. Γίνεται επομένως σαφές ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικό πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων, ιδιωτικών έργων και υποδομών, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για το ΑΕΠ του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT