Η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο

Ως θεματοφύλακες της σταθερότητας στις τιμές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η τελευταία λέξη με την οποία θέλουν να συνδεθούν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι αυτή του «πανικού».

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ως θεματοφύλακες της σταθερότητας στις τιμές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η τελευταία λέξη με την οποία θέλουν να συνδεθούν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών είναι αυτή του «πανικού». Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο όρος είναι που χρησιμοποιήθηκε από δύο κορυφαίους σχολιαστές για να περιγράψουν το μήνυμα, το οποίο μετέδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων το 2022, ώστε να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός-ρεκόρ. Οι επενδυτές εξέλαβαν τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ως ένδειξη ότι η τράπεζα πρόκειται συντόμως να προχωρήσει σε σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να εκτιναχθεί για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις Λαγκάρντ ήταν απροσδόκητες, διότι προηγουμένως είχε αποκλείσει για φέτος μία αύξηση επιτοκίων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διατηρήθηκαν υψηλά, ακόμα κι αν αργότερα η κ. Λαγκάρντ επιδίωξε να διασαφηνίσει και να αμβλύνει το νόημα των λεγομένων της. «Μόνον ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί, και αυτό είναι πως η επικοινωνιακή αποστολή απέτυχε. Υπήρξε μια μετατόπιση από την υπομονή στον πανικό», υπογραμμίζει σε σχόλιό του στο Twitter ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της τράπεζας ING.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ ήταν απροσδόκητες, διότι προηγουμένως είχε αποκλείσει για φέτος μία αύξηση επιτοκίων.

Προχώρησε και σε μία σύγκριση με τον προκάτοχο της Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία, διότι κατόρθωσε να εξαλείψει τη φημολογία για διάλυση του ευρώ με δυο λέξεις μόνον: «καθετί δυνατό». «Εάν συγκρίνει κανείς την εποχή Ντράγκι με την τωρινή, θα διαπιστώσει πως είναι πλέον πολύ δύσκολο η αγορά να αντιληφθεί ποιον πρέπει να λάβει υπ’ όψιν», προσέθεσε ο ίδιος. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην επικοινωνία μιας κεντρικής τράπεζας μαζί τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, όταν το θέμα έγκειται στη διαχείριση των προσδοκιών της αγοράς – κι αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει άπαντες τους διοικητές κεντρικών τραπεζών, του Μάριο Ντράγκι συμπεριλαμβανομένου. Αλλά ένα επαχθές γλωσσικό ολίσθημα της Κριστίν Λαγκάρντ στην απαρχή της πανδημίας, όταν δηλαδή είπε ότι έργο της ΕΚΤ δεν είναι να περιορίζει τις διαφορές στις ομολογιακές αποδόσεις των χειμαζόμενων χωρών, έκανε την αγορά να εξετάζει με ακόμα περισσότερη ενδελέχεια τις κινήσεις της.

 Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει οξύνονται από τις ιδιοτροπίες μιας οικονομίας εν καιρώ πανδημίας και από την επιθυμία της να διατηρήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης των στελεχών της ΕΚΤ στη δημόσια σφαίρα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν πηγές στο Ρόιτερς, μια αξιόλογη μειοψηφία μελών της ήθελε να αρχίσει η αναδίπλωση του προγράμματος στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT