Κορωνοϊός: Υπέρ της τηλεργασίας τάσσονται 7 στους 10 Ελληνες εργαζομένους

Κορωνοϊός: Υπέρ της τηλεργασίας τάσσονται 7 στους 10 Ελληνες εργαζομένους

Υπέρ της τηλεργασίας τάσσεται η πλειονότητα των Ελλήνων εφόσον το επιτρέπει το είδος της εργασίας και εφόσον αποτελεί λύση που έχουν συναποφασίσει εργαζόμενοι και εργοδότες.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Υπέρ της τηλεργασίας τάσσεται η πλειονότητα των Ελλήνων εφόσον το επιτρέπει το είδος της εργασίας και εφόσον αποτελεί λύση που έχουν συναποφασίσει εργαζόμενοι και εργοδότες.

Στο μεταξύ, ένα ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται ή έχουν εργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια εξ αποστάσεως (39%) προκρίνει ένα μεικτό καθεστώς εργασίας, όπου κάποιες ημέρες οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από απόσταση, ενώ κάποιες άλλες στα γραφεία τους (57%). Αυτό επισημαίνει έρευνα που πραγματοποίησε η Focus Bari/ YouGov μεταξύ 15-22 Ιανουαρίου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων. Ειδικότερα, 7 στους 10 Ελληνες τοποθετούνται μάλλον ή απολύτως υπέρ της τηλεργασίας έναντι ποσοστού 30% που τάσσεται μάλλον ή απολύτως κατά της τηλεργασίας. Θετικότερη αποδοχή έχει η τηλεργασία στις ηλικίες 25-34 ετών αλλά και σε όσους εργάζονται ή έχουν εργαστεί υπό αυτό το καθεστώς το τελευταίο διάστημα.

Θετικότερη αποδοχή έχει στις ηλικίες 25-34 ετών – Σημαντικότερο πλεονέκτημα η εξοικονόμηση χρόνου από τις μετακινήσεις.

Για την πλειονότητα των Ελλήνων η τηλεργασία αποτιμάται θετικά εφόσον το επιτρέπει το είδος της εργασίας και εφόσον αποτελεί αμοιβαία λύση μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 28% εκτιμά πως είναι σίγουρα ωφέλιμη για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Ενα σχετικά μεγάλο ποσοστό, ήτοι 3 στους 10, απαντά πως η τηλεργασία είναι αναγκαστική λύση μόνο για την περίοδο της πανδημίας. Σημειώνεται πως 2 στους 5 εργαζομένους, ήτοι το 39%, εργάζονται ή έχουν εργαστεί με τηλεργασία τα τελευταία δύο χρόνια. Το 7% εργάζεται συνεχώς με τηλεργασία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, το 19% μόνο στις περιόδους των lockdowns, το 13% στα lockdowns και κάποιες πρόσθετες ημέρες, ενώ το 61% δεν έχει εργαστεί ποτέ με τηλεργασία. Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα που εντοπίζει το κοινό αναφορικά με την τηλεργασία. Τα σημαντικότερα είναι πως ο εργαζόμενος γλιτώνει χρόνο και δεν ταλαιπωρείται από τις μετακινήσεις (73%), οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του (43%), έχει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του (36%), περισσότερη ησυχία και συγκέντρωση (35%), αλλά και λιγότερο άγχος (35%).

Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα και για τις επιχειρήσεις, με κυριότερα τα χαμηλότερα ενοίκια και τα λειτουργικά κόστη (67%), τους μικρότερους χώρους γραφείων (64%) αλλά και την καλύτερη αποδοτικότητα των ίδιων των εργαζομένων (31%). Αυτό το καθεστώς παρουσιάζει και ορισμένα μειονεκτήματα, με κυριότερα για τους εργαζομένους την αποξένωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%) και για τους εργοδότες την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων (71%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT