Η πανδημία έπληξε περισσότερο τις φτωχές περιοχές της Ε.Ε.

Η πανδημία έπληξε περισσότερο τις φτωχές περιοχές της Ε.Ε.

Το πλήγμα της πανδημίας υπήρξε σκληρότερο για τις φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε., εκείνες που εξαρτώνται από τα κεφάλαια των λεγόμενων Ταμείων Συνοχής.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Το πλήγμα της πανδημίας υπήρξε σκληρότερο για τις φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε., εκείνες που εξαρτώνται από τα κεφάλαια των λεγόμενων Ταμείων Συνοχής. Πρόκειται για τα ταμεία τα οποία σχεδιάστηκαν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών και περιοχών της Ε.Ε. ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που τις χωρίζει από τις πλουσιότερες περιοχές. Είναι, όμως, απογοητευτική η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση τριετίας της Κομισιόν για την οικονομική κατάσταση των χωρών των Ταμείων Συνοχής και στην οποία συμπεριλαμβάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της πανδημίας σε περιοχές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Εχει εξανεμιστεί μέρος της προόδου που είχε σημειωθεί από τα κεφάλαια των Ταμείων Συνοχής.

Η έκθεση της Κομισιόν καταδεικνύει πρωτίστως ότι τα κεφάλαια των Ταμείων Συνοχής έχουν σε γενικές γραμμές δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών και τις έχουν διευκολύνει να μειώσουν την απόσταση από τις πλουσιότερες. Εξαιτίας της πανδημίας, όμως, έχει εξανεμιστεί μέρος της προόδου που έχουν σημειώσει οι φτωχές περιοχές, ενώ η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που παραμένουν στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Αναφέρει ειδικότερα ότι η πανδημία έχει αυξήσει τη θνητότητα κατά 13%, αλλά στις φτωχότερες περιοχές είναι και αυτός ο δείκτης  χειρότερος καθώς η θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά 17%.

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι έχουν έως ένα βαθμό γεφυρωθεί οι ανισότητες στον τομέα της υγείας και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί ταχύτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, αν και παραμένει πάντα κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ιδιαιτέρως στην ανατολική Ευρώπη. Οπως τονίζει, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας έγιναν πολύ πιο ανάγλυφες. Από κοινωνικής απόψεως, άλλωστε, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι στο χρονικό διάστημα 2012-2019 τα κεφάλαια των Ταμείων Συνοχής μείωσαν κατά 17 εκατ. άτομα τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια. Η πανδημία, όμως, εξαφάνισε μέρος της επιτυχίας αυτής καθώς προσέθεσε στους φτωχούς άλλα 5 εκατ. άτομα. Επιπλέον, οι περιοχές που εξαρτώνται από τομείς όπως ο τουρισμός, κυρίως στη νότια Ευρώπη, έχουν δεχθεί δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα. Η πανδημία έκανε δύσκολη τη ζωή όσων είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν τα εθνικά σύνορα της χώρας τους είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για την εκπαίδευσή τους, είτε για λόγους υγείας.

Η Κομισιόν επισημαίνει, πάντως, ότι ακόμη και πριν από την πανδημία, πολλές από τις περιοχές μεσαίου εισοδήματος και χαμηλής ανάπτυξης, ιδιαιτέρως στον ευρωπαϊκό Νότο, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να ανακάμψουν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πρόκειται για το φαινόμενο που η Κομισιόν αποκαλεί «παγίδα ανάπτυξης». Ετσι, προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη και διαιώνιση του προβλήματος, η Κομισιόν συνιστά στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε. να δώσουν ώθηση στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία και να βελτιώσουν την ποιότητα των θεσμών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT