Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 7ετίας με εκτόξευση των συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 7ετίας με εκτόξευση των συναλλαγών

Στις 960,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 125,82 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή άνοδο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, χάρη και στη σημαντική υπεραπόδοση των τραπεζών, να καταγράφει νέα υψηλά 7ετίας πάνω από τις 960 μονάδες και τον τζίρο να παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Η εγχώρια αγορά έλαβε «σήμα» από τις ευρωπαϊκές καθώς και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά –παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες γύρω από τις αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν– λόγω της ανακούφισης που έλαβαν από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τις θετικές ειδήσεις σχετικά με την Ουκρανία, όπου οι εντάσεις φαίνεται να υποχωρούν διά της διπλωματικής οδού.

Θετική ήταν και η εικόνα στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει δεχθεί σημαντικό «χτύπημα» τις τελευταίες ημέρες, προσφέροντας στήριξη στις μετοχές. Οι αποδόσεις χθες υποχώρησαν ελαφρώς μετά και τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ οι οποίες άμβλυναν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται για μια επιθετική στροφή στην πολιτική της φέτος, με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη να τονίζει ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν ίσως υπερβολική, αν και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας στην πρώτη του συνέντευξη δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε φέτος να αυξήσει τα επιτόκια.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,94% και έκλεισε στις 960,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 125,82 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,09% στις 2.346,53 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,66% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.567,97 μονάδες.

Για το 2022 οι τράπεζες καταγράφουν ήδη κέρδη 27%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο η Ελλάκτωρ (-1,03%) και ο ΑΔΜΗΕ (-0,4%) έκλεισαν με πτώση, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν η Motor Oil με κέρδη 3,35% και ακολούθησαν οι Coca-Cola και Aegean με κέρδη άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καθώς ενισχύθηκε κατά 3,56% στις 730,12 μονάδες και σε υψηλά δύο ετών, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,05%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,09%, την Alpha Bank στο +2,94%, ενώ ράλι της τάξης του 9,93% κατέγραψε η Πειραιώς.

Η υπεραπόδοση του Χ.Α. έναντι άλλων ανεπτυγμένων αγορών συνεχίζεται, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις σπασμωδικές πωλήσεις στο σύνολο του «ταμπλό» της Λεωφόρου Αθηνών και με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε «απόσταση βολής» από τα πολυετή υψηλά του, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Ο τραπεζικός δείκτης εντυπωσιάζει με τις επτά ανοδικές εβδομάδες που προηγήθηκαν, ενώ τη δική της σημασία για τους «ενεργοβόρους» κλάδους της αγοράς έχει η αύξηση του πετρελαϊκού κόστους.

Καθώς το όποιο January Effect που στήριξε το Χ.Α. ανήκει στο παρελθόν, οι «ταύροι» καλούνται πλέον να υπερβούν τη διαγραμματική αντίσταση των 960 μονάδων του Γενικού Δείκτη, προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» για τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης, ο αναλυτής εκτιμά ότι νέα κεφάλαια θα επιδείξουν αγοραστικά αντανακλαστικά, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, απώλεια της στήριξης των 930/910 μονάδων θα επιφέρει νέες τάσεις εσωστρέφειας στη Λεωφόρο Αθηνών, ειδικά αν συνεχιστεί η υψηλή μεταβλητότητα στα κρατικά μας χρεόγραφα.

Και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance επισημαίνει πως ο τραπεζικός κλάδος έχει χαρακτηριστικά bull market, μια και χωρίς υπερβολές κινείται ανοδικά χωρίς πολλούς συμμετέχοντες να φοβούνται τόσο τον κλάδο όσο και την αγορά λόγω της πτώσης των ξένων αγορών. Για το 2022 οι τράπεζες καταγράφουν ήδη κέρδη 27%, με τον Γενικό Δείκτη απλώς να ακολουθεί με κέρδη 7,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT