Τα επιτόκια, νούμερο 1 εχθρός για το δολάριο

Τα επιτόκια, νούμερο 1 εχθρός για το δολάριο

Η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια αποδεικνύεται τελικά ο Νο1 εχθρός για το αμερικανικό δολάριο.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια αποδεικνύεται τελικά ο Νο1 εχθρός για το αμερικανικό δολάριο. Κι ενώ η συμβατική λογική υπαγορεύει ότι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα θα ενίσχυε το δολάριο, σήμερα πλέον επενδυτές και παράγοντες των αγορών στοιχηματίζουν ότι, συν τω χρόνω, η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη. «Το γεγονός ότι η καμπύλη αποδόσεων έχει σταθεροποιηθεί, υποδεικνύει ότι η αγορά σκέφτεται ως εξής: «Λοιπόν, εξαιτίας των αυξήσεων των επιτοκίων τώρα, η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιβραδυνθεί και πάλι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», επισημαίνει η Τζέιν Φόλεϊ, διευθύντρια στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στην τράπεζα Rabobank στο Λονδίνο. «Αυτό θα έχει επίδραση στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος μετά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους». Συν τοις άλλοις, ρόλο διαδραματίζουν και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, που ακολουθούν μία προσέγγιση σύσφιγξης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού εντός του 2022, δημιουργώντας ζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ποιες ενδείξεις συνηγορούν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί.

Η δε Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα –και συγκεκριμένα την Πέμπτη–  προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, καθιστώντας τη στερλίνα ακόμα πιο ελκυστική. Οι δε κινήσεις προς το δολάριο συνήθως σχετίζονται με την οικονομία. Η δημοφιλής θεωρία περί «χαμογελαστού δολαρίου» υπαγορεύει ότι η δύναμή του θα ακολουθήσει την υπερεπίδοση της αμερικανικής οικονομίας ή θα εμφανιστεί όταν η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενδυναμωθεί. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της καταβύθισης των χρηματιστηριακών δεικτών τον μήνα Ιανουάριο, αλλά έκτοτε απαλείφθηκαν τα κέρδη αυτά. Δηλαδή δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει την επίσπευση των προσδοκιών για αυξήσεις στα επιτόκια της Fed, οι οποίες είθισται να λειτουργούν ως καταλύτες για τους ξένους αγοραστές, που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Αλλες ενδείξεις φανερώνουν ότι το ενδιαφέρον για το δολάριο υποχωρεί. Η αναλογία των οψιόν με δικαίωμα πώλησης έναντι των οψιόν με δικαίωμα αγοράς για το δολάριο ως προς τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του, αν και κλίνει υπέρ των δικαιωμάτων αγοράς, έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο – πρόκειται για μια ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν προσαύξηση για να στοιχηματίσουν πως το δολάριο θα ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω. Βέβαια, οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στο νόμισμα εξακολουθούν να είναι σχεδόν οι δυναμικότερες από το 2019 και τα μοχλευμένα αμοιβαία κεφάλαια έχουν αρχίσει να αποσύρουν ορισμένα στοιχήματα, σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία.

Διαρκούντος του κύματος μαζικών πωλήσεων στα χρηματιστήρια κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του  Ιανουαρίου, ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg ανήλθε κατά 2%, αλλά έκτοτε απώλεσε τα περισσότερα κέρδη του τελευταίου δωδεκαμήνου, μια και η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αποδυναμώθηκε. Το δολάριο  δείχνει τάση ενίσχυσης κυρίως σε περιόδους αναταραχής των αγορών και όχι σε συνάρτηση με τις προσδοκίες, που αφορούν την πολιτική επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ισως να σημαίνει το όλο κλίμα ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις της νομισματικής σκλήρυνσης στην οικονομία και λιγότερο για τη βελτίωση των συναλλαγών, που προβλέπουν πως μπορεί κανείς να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο και να επενδύει σε περιουσιακό στοιχείο με υψηλότερες αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT