Ο πληθωρισμός απειλεί την επανεκλογή Μακρόν

Ο πληθωρισμός απειλεί την επανεκλογή Μακρόν

Καθώς οι τιμές αυξάνονται, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 38%.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Θα μπορούσε ο υψηλός πληθωρισμός να αποτελεί εμπόδιο για την εκ νέου εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας; Δύο μήνες προ του πρώτου γύρου της αναμέτρησης στις 10 Απριλίου, ο κ. Μακρόν δείχνει ως ο πιθανότερος νικητής. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αύξησης των τιμών, ενώ τον Ιανουάριο η δημοτικότητά του υποχώρησε στο 38%, το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας. Ως απάντηση η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για τους καταναλωτές, ώστε να συγκρατήσει την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και εμείς εκτιμούμε ότι αυτά θα θωρακίσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού από το να υποστεί τον πλήρη αντίκτυπο του φαινομένου. Ανευ ενός νέου κραδασμού, όπως μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις της τωρινής ανόδου του πληθωρισμού στις προοπτικές επανεκλογής του κ. Μακρόν περιορίζονται.

Πάντως, η άνοδος στο ενεργειακό κόστος αποτελεί ευαίσθητο θέμα για τον κ. Μακρόν. Το 2018 η πρότασή του για αύξηση των φόρων στα ορυκτά καύσιμα, ώστε να προάγει τη μετάβαση σε πράσινες εναλλακτικές, είχε  αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ δεν έλειψαν και βίαια επεισόδια σε ορισμένες περιστάσεις. Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» υποχρέωσε τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του, μια και η δημοτικότητά του είχε φθάσει τον Νοέμβριο στο 25%, ήτοι στο ναδίρ από την εκλογή του τον Μάιο του 2017. Οι τιμές της ενέργειας και πάλι αναδεικνύονται σε μείζον θέμα. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός εξ αυτών σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 19,7%, μετά το 18,5% του Δεκεμβρίου. Η τιμή υγρών καυσίμων αυξήθηκε 37,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Στα τέλη Νοεμβρίου έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa είχε ήδη διαπιστώσει ότι η αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής απασχολούσε κυρίως τα γαλλικά νοικοκυριά και μετά η υγεία και η μετανάστευση. Η πρόσφατη άνοδος τιμών απλώς θα οξύνει αυτή την κατάσταση. Η Τράπεζα της Γαλλίας, συνεκτιμώντας την άνοδο τιμών καταναλωτή, προβλέπει μέτρια αύξηση σε ετήσια βάση της κατά κεφαλήν αγοραστικής δύναμης, 0,3% το 2022, εν συγκρίσει με το 1,7% το 2021. Ωστόσο, τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται σε καλή κατάσταση χάρις στην υπερβολική αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ανθούσα αγορά εργασίας. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η χαλάρωση των περισσότερων περιορισμών της πανδημίας. Ο δε Εμανουέλ Μακρόν, τέλος, εφήρμοσε ποικίλα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακριβής ενέργειας. Τον Σεπτέμβριο «πάγωσε» τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου έως φέτος τον Μάιο και έθεσε ανώτατο όριο το 4% σε οποιαδήποτε αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους καταναλωτές.

* Ο κ. Bodrato Guidogiorgio είναι οικονομολόγος της  Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT