Τράπεζες: Νέος γύρος μείωσης προσωπικού, υποκαταστημάτων

Τράπεζες: Νέος γύρος μείωσης προσωπικού, υποκαταστημάτων

Φέτος θα αποχωρήσουν 2.000 υπάλληλοι – Εως και 150 λιγότερα καταστήματα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Σε περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου τους κατά 100-150 καταστήματα, αλλά και σε νέα μείωση του προσωπικού έως και 2.000 άτομα, αναμένεται να προχωρήσουν εντός του έτους οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος. Η συρρίκνωση υπαγορεύεται από την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, που έχει μεταφερθεί σε ποσοστό έως και 95% εκτός τραπεζικού δικτύου, αλλά και τη μείωση των κόκκινων δανείων, η διαχείριση των οποίων έχει μεταφερθεί εκτός τραπεζικού συστήματος.

Την αυλαία για τη μείωση του προσωπικού άνοιξε για το τρέχον έτος η Eurobank με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε και το οποίο θα «τρέξει» έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους που εργάζονται στη Γενική Διεύθυνση Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών Ομίλου της Τράπεζας ή της Eurobank Holdings και στη Γενική Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων με έμφαση στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ημαθίας, Καβάλας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χίου, για τους οποίους προβλέπεται αυξημένη αποζημίωση, «φωτογραφίζοντας» και τον σχεδιασμό για αναδιάρθρωση του δικτύου στις συγκεκριμένες περιοχές. Η τράπεζα ολοκλήρωσε στα τέλη του 2021 ένα μικρότερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό (περίπου 40 άτομα) που εργάζονταν στη δραστηριότητα του merchant acquiring, που μεταβιβάστηκε στη Wordline. Η τράπεζα έχει πιάσει τον στόχο για δίκτυο κάτω από 300 καταστήματα και οι παρεμβάσεις για το τρέχον έτος αναμένεται να είναι στοχευμένες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 25 επιπλέον καταστήματα εντός του έτους.

Οι στόχοι της ΕΤΕ

Ανάλογο στόχο για το 2022 έχει θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Εθνική Τράπεζα, που έχει μειώσει ήδη το δίκτυό της στα 320 καταστήματα και το προσωπικό της στους 7.100 υπαλλήλους. Η τράπεζα, μετά την υψηλή συμμετοχή που υπήρξε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα τέλη του 2021 με την αποχώρηση 430 υπαλλήλων, στοχεύει για το τρέχον έτος σε αναδιάρθρωση του δικτύου με τη μείωση κατά 20-25 επιπλέον καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στοχευμένα επίσης χαρακτηριστικά, ενώ περαιτέρω μείωση του προσωπικού αναμένεται να επέλθει μέσω του προγράμματος προσωπικού από τη διεύθυνση καθυστερήσεων δανείων στην doValue, που είναι σε εξέλιξη.

Η αυλαία άνοιξε με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που «τρέχει» η Eurobank έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η Πειραιώς

Σε μεγαλύτερη μείωση του δικτύου της, έως και κατά 50 καταστήματα, αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, που διαθέτει άλλωστε και το πιο πολυάριθμο δίκτυο με 410 καταστήματα και προσωπικό 8.900 υπαλλήλους. Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού τα 380 καταστήματα, από 578 που αριθμούσε το δίκτυο το 2019, σημείο εκκίνησης και του σχεδίου μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί κατά περίπου 1.800 άτομα τον τελευταίο χρόνο και στόχος είναι να περιοριστεί στους 7.500 υπαλλήλους.

Το σχέδιο της Alpha Bank

Στοχευμένες παρεμβάσεις δρομολογεί και η Alpha Bank, η οποία έχει επιτύχει τον στόχο για μείωση του δικτύου κάτω από τα 300 καταστήματα, από 360 που αριθμούσε περίπου ένα χρόνο πριν. Η τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2021 ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, μέσω του οποίου αποχώρησαν 600 υπάλληλοι, επιτυγχάνοντας τη μείωση του προσωπικού που εργάζεται στο δίκτυο και στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας στα 5.900 άτομα. Στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού πλάνου, στόχος είναι η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της μέσω των αλλαγών που υιοθέτησε στο οργανόγραμμα και της πρόσφατης υπογραφής του επικαιροποιημένου Οργανισμού Προσωπικού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT