Θεοδωρόπουλος και Ταμβακάκης μπαίνουν στην «Ελληνικοί Χυμοί»

Θεοδωρόπουλος και Ταμβακάκης μπαίνουν στην «Ελληνικοί Χυμοί»

Ηρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ενας μήνας και μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της πώλησης της Chipita στη Mondelez International χρειάστηκαν για να κάνει το επόμενο επιχειρηματικό «χτύπημα» ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Χθες ανακοινώθηκε ότι από κοινού με το fund EOS Capital Partners, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.», προκειμένου να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, προβλέπει την απόκτηση από τους κ. Θεοδωρόπουλο και Ταμβακάκη υψηλού πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.».

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» ιδρύθηκε το 2003 και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.μ. Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά για τους χυμούς Viva και Belo, ενώ έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, συνεργαζόμενη με πολλές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτή, άλλωστε, η δραστηριότητα θεωρείται και το δυνατό της σημείο. H εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, και στην παραγωγή χυμού ντομάτας.

Ο κύκλος εργασιών της «Ελληνικοί Χυμοί» διαμορφώθηκε το 2020 σε 22,62 εκατ. ευρώ και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της σε 4,22 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εταιρεία με μηδενικό δανεισμό.

Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά για τους χυμούς Viva και Belo, ενώ έχει έντονη δραστηριότητα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Με την εξαγορά αυτή ο κ. Θεοδωρόπουλος εισέρχεται σε μία νέα κατηγορία, αυτή των χυμών, γνώριμη γι’ αυτόν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, μένοντας πάντως πιστός στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται εξάλλου να περάσει στον έλεγχό του το σύνολο των μετοχών της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημόσια πρόταση, ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας από το 2012 δραστηριοποιείται και στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας μέσω της εταιρείας Wonderplant.

Από την άλλη, το fund EOS Capital Partners διευρύνει τις συμμετοχές του σε εταιρείες του κλάδου τροφίμων – ποτών. Υπενθυμίζεται ότι έχει επενδύσει στη «Μινέρβα», μαζί με τα funds Deca Investments (συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου) και Elikonos, η οποία σημειωτέον τον περασμένο Αύγουστο εξαγόρασε και τη Mediterranean Foods, γνωστή κυρίως από τη μουστάρδα Brava. Η EOS Capital Partners έχει επενδύσει στην Eurocate-ring (Φρεσκούλης) επίσης μαζί με το fund Elikonos, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή συσκευασμένων σαλατών, ενώ έχει αποκτήσει και το 20% της εταιρείας Agrifreda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχινιού, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας.

Βασικοί «παίκτες» στη λιανική στους χυμούς είναι οι εταιρείες «Ολυμπος», «Δέλτα», «Οικογένεια Χριστοδούλου», Coca-Cola 3E (Amita) και Pepsico (Ηβη). Οι παραπάνω εταιρείες συγκεντρώνουν περίπου το 70% της αγοράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT