Υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένει φέτος η Κομισιόν

Υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένει φέτος η Κομισιόν

Μέση μεταβολή 3,5% βλέπει η Ε.Ε., όταν τον Νοέμβριο έκανε λόγο για 2,2%

3' 11" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο 3,5% αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022 (και στο 3,9% για την Ε.Ε.), ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην Ε.Ε.), σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν χθες από τον επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Η πρόβλεψη για το 2023 επαναφέρει την αύξηση των τιμών εντός του καταστατικού στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενισχύει τα επιχειρήματα όσων αντιστέκονται στις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μόλις 2,2% για το 2022 και 1,4% για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1%. Για το 2021 συνολικά κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 2,6% για την Ευρωζώνη και στο 2,9% για την Ε.Ε. Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα παραμείνει στο 4,8% κατά μέσον όρο στο α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Ευρωζώνη και δεν θα πέσει κάτω από το 3% πριν από το γ΄ τρίμηνο. Στο δ΄ τρίμηνο του 2022 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της Κομισιόν ο κ. Τζεντιλόνι, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά «αν οι πιέσεις στο κόστος μετακυλιστούν από τους παραγωγούς στους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αναμενόμενο, το οποίο θα αύξανε την πιθανότητα ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων [second-round effects]» (σ.σ. αύξηση μισθών χωρίς αντίστοιχη αύξηση παραγωγικότητας). «Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια αξιοσημείωτη ανοδική τάση στο μισθολογικό κόστος», σημείωσε.

Η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται φέτος στο 4%, έναντι 4,3% στις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Η παρατεταμένη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων έχει οδηγήσει σε αλλαγή στάσης της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, που μέχρι πρότινος απέκλειε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, την περασμένη εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο νέος διοικητής της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Die Zeit δηλώνει ότι «αν η εικόνα [του πληθωρισμού] δεν αλλάξει έως τον Μάρτιο, θα υποστηρίξω την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» (μια σαφής νύξη ότι θα πιέσει για αύξηση επιτοκίων).

Ανησυχία για τη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη δημιουργεί και η μεγάλη διαφορά στα αναμενόμενα επίπεδα του πληθωρισμού σε διαφορετικές χώρες του μπλοκ. Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Σλοβακία προβλέπεται να ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 6% το 2022, ενώ σε πέντε μέλη της Ευρωζώνης το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 3%.

Σε ερώτηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο κ. Τζεντιλόνι παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες ανέφερε ότι «η όποια προσαρμογή στην πολιτική της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή». Ο Ιταλός επίτροπος υπενθύμισε ότι τα πραγματικά επιτόκια «εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την πολιτική της ΕΚΤ, υποδηλώνει ότι οι όροι χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκοί, ακόμα και για χώρες με υψηλό χρέος». Αυτό, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του υψηλού χρέους δεν υφίσταται – απλώς ότι δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στους όρους χρηματοδότησης».

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος στην Ευρωζώνη (έναντι 4,3% τον Νοέμβριο) και κατά 2,7% το 2023 (έναντι 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Για την Ε.Ε. προβλέπεται ανάπτυξη 4% φέτος και 2,8% του χρόνου. Οπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, η αναζωπύρωση της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες και τα συνοδευτικά περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε εξασθένηση της δυναμικής της ανάκαμψης. Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας και των στενωπών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά τόνισε ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη [της ευρωπαϊκής οικονομίας] είναι στέρεα» και η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου. Οι πρωταθλητές της ανάπτυξης το 2022 αναμένεται να είναι η Μάλτα (6%), η Ισπανία (5,6%), η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία (5,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT