Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ταρακούνησε τις αγορές

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ταρακούνησε τις αγορές

Μεικτή ήταν η εικόνα χθες στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, αφότου έγιναν γνωστά τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Μεικτή ήταν η εικόνα χθες στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου, αφότου έγιναν γνωστά τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 0,21%, ενώ οι Dow Jones και  S&P 500 στην αμερικανική αγορά είχαν πτώση 1,32% και 1,55% αντιστοίχως αργά χθες πριν από το κλείσιμο.

Τον μήνα Ιανουάριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ ανήλθε στο 7,5% από 7% του Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές για 7,3%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού από το  1982 και εντεύθεν.

Oι απώλειες στις μετοχές των αμερικανικών ομίλων σημειώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού, αλλά και τα σχόλια που επακολούθησαν από τον πρόεδρο της Fed, Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 0,21%.

Ο δε δείκτης των ομίλων τεχνολογίας Nasdaq είχε πτώση 2% πριν από το χθεσινό κλείσιμο της Γουόλ, ήτοι τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων δεικτών. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ υπερέβησαν το 2%, ήτοι έφθασαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019.

Στη Γηραιά Ηπειρο η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε σχεδόν τετραπλασιασμό κερδών το τελευταίο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας χαμηλότερων εξόδων που αφορούσαν την πανδημία, αλλά και χάρις στη βελτίωση της λιανικής τραπεζικής και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η δε ελβετική τράπεζα Credit Suisse εμφάνισε για το σύνολο του 2021 καθαρές ζημίες 1,57 δισ. ελβετικών φράγκων, ενώ οι αναλυτές του κλάδου είχαν εκτιμήσει ότι οι απώλειες θα ήταν πολύ χαμηλότερες της τάξεως των 377,95 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος είχε αναλάβει προβλέψεις 1,1 δισ. ελβετικών φράγκων το 2021, οι οποίες αφορούσαν νομικές του εκκρεμότητες.

Χθες ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με 0,38%, με 0,05% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,41% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,23% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και ο IBEX στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,45%. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,3% στα 1,1463 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT