Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 960 μονάδες, με μικρή άνοδο

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 960 μονάδες, με μικρή άνοδο

Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος, νέα κέρδη για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ηπια ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με υπεραπόδοση των τραπεζών και με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, έστω κι αν δεν προέκυψε είσοδος – διαγραφή για τις ελληνικές μετοχές από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI, με την αγορά να ποντάρει πλέον σε κάποια θετικά νέα από τον οίκο κατά την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του Μαΐου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,39% και έκλεισε στις 964,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,78 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 920 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 980 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.360,94 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,21% στις 1.564,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα σταδιακά αρχίζει να δυσκολεύει την περαιτέρω αύξηση των μετοχικών αποτιμήσεων.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 1% ξεχώρισαν οι Jumbo, Titan, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Σαράντης στο -3,13%, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Lamda Development, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,83% στις 695,67 μονάδες, χάρη κυρίως στο ράλι +3,02% της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +1,94%, η Πειραιώς στο +1,87% και η Alpha Bank στο +0,92%.

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται σταθερά πια στα επίπεδα του 2,5%, που αποτελούν υψηλά σχεδόν δύο ετών, ενώ το spread διαμορφώνεται πάνω από τις 220 μ.β. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, σταδιακά αρχίζει να δυσκολεύει ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των μετοχικών αποτιμήσεων, ενώ επηρεάζει και τα σχέδια των ελληνικών εισηγμένων για νέες ομολογιακές εκδόσεις.

«Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Το τελευταίο διάστημα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων είχε γίνει της μόδας η έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων. Ακόμα και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων άδραξαν την ευκαιρία βρίσκοντας φθηνό δανεισμό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πλέον η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αύξηση επιτοκίων με αποτέλεσμα αυτό να τιμολογείται ήδη στις υφιστάμενες εκδόσεις, όπως τονίζει ο αναλυτής. Είναι λογικό λοιπόν, σημειώνει, απόπειρες νέων εκδόσεων να μην έχουν επιτυχία εύκολα με χαμηλό επιτόκιο α) γιατί οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες αποδόσεις στο ταμπλό και β) γιατί με υπομονή λίγων μηνών θα υπάρξουν εκδόσεις με υψηλότερα επιτόκια.

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες, με τις επιπτώσεις να είναι, όπως εκτιμά, διαχειρίσιμες, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων που αναμένονται στο εξής θα λειτουργήσουν θετικά στα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου. Ετσι η αμερικανική τράπεζα συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναμένοντας περαιτέρω άνοδο στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, χάρη στις προσδοκίες για αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ενώ το ευνοϊκό σκηνικό των επιτοκίων, η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι διεθνείς ευκαιρίες προσφέρουν πρόσθετα περιθώρια ανόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT