«Όχι» Λαγκάρντ σε εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων

«Όχι» Λαγκάρντ σε εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων

Δεν θα έλυνε κανένα από τα τωρινά προβλήματα, λέει η πρόεδρος της ΕΚΤ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται αποφασισμένη να περιορίσει τις προσδοκίες που ενέπνευσε την περασμένη εβδομάδα όταν για πρώτη φορά απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη γερμανική εφημερίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η μια εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων θα ανέκοπτε την ανάκαμψη της οικονομίας και θα έπληττε την αγορά εργασίας, ενώ «δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Υπογράμμισε, άλλωστε, την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τις άλλες μεγάλες οικονομίες, και κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ, όπου η ομοσπονδιακή τράπεζα οδεύει προς αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων για να αναχαιτίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Τόνισε πως «η αμερικανική οικονομία έχει υπερθερμανθεί, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης απέχει πολύ από κάτι τέτοιο». Επανέλαβε, άλλωστε, ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η ΕΚΤ «μπορεί αλλά και πρέπει να προχωρήσει πολύ προσεκτικά». Αναγνώρισε, πάντως, για ακόμη μία φορά πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ενδέχεται να είναι τελικά υψηλότερος από όσο είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο δείκτης θα υπερβεί απλώς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα αν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνονται «σημαντικά και επίμονα», αλλά προσέθεσε πως επί του παρόντος δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς «ακόμη και στη Γερμανία οι αυξήσεις των μισθών είναι περιορισμένες».

Ολο και περισσότερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ασκούν πιέσεις για συντομότερη στροφή σε περιοριστική πολιτική.

Η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ απηχεί όσα δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας στο πλαίσιο της ακρόασής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν επιχείρησε να υποβαθμίσει την εντεινόμενη ανησυχία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που έφτασε αισίως στο 5,1% τον Ιανουάριο. Στην ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμησή της ότι ενδέχεται να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και υπογράμμισε πως η ζήτηση στην Ευρωζώνη δεν έχει εκτοξευθεί στα ύψη, όπως συμβαίνει σε άλλες οικονομίες. Τις θέσεις της προέδρου δεν συμμερίζεται, πάντως, ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών της ΕΚΤ που εκφράζει επιφυλακτικότητα ως προς τις προβλέψεις της Τράπεζας για το πώς θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και ασκεί πιέσεις για συντομότερη στροφή σε περιοριστική πολιτική. Προς επίρρωσιν των δικών τους εκτιμήσεων, η Κομισιόν αναβάθμισε μέσα στην εβδομάδα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και εκτιμά τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ το φθινόπωρο μιλούσε για μόλις 1%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος προβλέπει πληθωρισμό 1,1%, ενώ το φθινόπωρο μιλούσε για 0,4%.

Οι εκτιμήσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες η κ. Λαγκάρντ τείνουν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που καλλιέργησε την περασμένη εβδομάδα, όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ακόμη και εντός του έτους, μετά την ολοκλήρωση και τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά της πανδημίας. Σίγουρα όμως προοιωνίζονται αντιπαραθέσεις, ενδεχομένως σφοδρές, στους κόλπους  της Τράπεζας. Πολλώ δε μάλλον όταν ο νέος διοικητής της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, έδειξε μέσα στην εβδομάδα ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την παράδοσή της που μάχεται τον πληθωρισμό και αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε αντισυμβατική πολιτική, όπως τα αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα αγορών ομολόγων. Δεν έκρυψε, άλλωστε, την πρόθεσή του να ταχθεί επιθετικά κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που επιμένει να τηρεί η ΕΚΤ, όταν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, στρέφονται ολοταχώς σε περιοριστική πολιτική για να ανακόψουν τον πληθωρισμό. Σε συνέντευξή του στην επίσης γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Νάγκελ, διάδοχος τους σκληρότερου «γερακιού» της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν, προέβη στην απαισιόδοξη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο το τρέχον έτος και στη Γερμανία ειδικότερα θα κυμανθεί στο 4%. Κατέστησε, άλλωστε, σαφές πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, στις 10 Μαρτίου, οπότε είναι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σκοπεύει να ζητήσει επισταμένως διακοπή της άκρως χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Δεν αρκέστηκε να προβλέψει αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους, αλλά ζήτησε να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να είναι δύσκολο να παραβιαστούν από τις κυβερνήσεις. Σημειωτέον ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά επί το ελαστικότερο, ώστε να επιτρέπουν αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT