Διατήρηση αρνητικού κλίματος στις αγορές ομολόγων

Διατήρηση αρνητικού κλίματος στις αγορές ομολόγων

Εν αναμονή της εφαρμογής μιας λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές ομολόγων παρέμειναν υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Εν αναμονή της εφαρμογής μιας λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής από μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, οι αγορές ομολόγων παρέμειναν υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία πληθωρισμού συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά, εγείροντας ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη στενότητα.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε πάνω από το 2,0% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημείωσε υψηλό δύο ετών πάνω από το 1,60%, μετά την ανακοίνωση των ισχυρότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Αναλυτικά, για τον μήνα Ιανουάριο, η ετήσια μεταβολή του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή και του αντίστοιχου δομικού (δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής) διαμορφώθηκε σε νέα υψηλά 40 ετών, 7,5% και 6,0% αντίστοιχα. Οι εν λόγω τιμές δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα για τον μήνα Ιανουάριο στις ΗΠΑ, που επίσης αιφνιδίασαν ανοδικά, με την αγορά εργασίας να δείχνει απρόσμενη ανθεκτικότητα στην αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Οι εξελίξεις αυτές που συνάδουν με το «επιθετικό» ύφος των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου τον προηγούμενο μήνα οδήγησαν σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Η προθεσμιακή αγορά αναμένει τώρα συνολική άνοδο περίπου 170 μονάδων βάσης (μ.β.) στο fed funds rate μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή περισσότερες από έξι αυξήσεις των 25 μ.β. έκαστη. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ξεκινώντας τον νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση τον Μάρτιο με άνοδο 50 μ.β. ή, εναλλακτικά, αύξηση 25 μ.β. σε έκτακτη συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η αγορά τιμολογεί συνολική αύξηση 50 μ.β. στο βασικό επιτόκιο refi rate της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου στο 0,3% για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε κοντά στην περιοχή του 1,15 έναντι του δολαρίου στα μέσα της εβδομάδας, πριν υποχωρήσει εκ νέου κάτω από το επίπεδο του 1,14 την Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT