Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,73% με τζίρο πάνω από 120 εκατ.

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,73% με τζίρο πάνω από 120 εκατ.

Με ώθηση από τις τράπεζες το Χ.Α. έκλεισε χθες στις 971,09 μονάδες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη και πάνω από τις 970 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από επιλεγμένα blue chips αλλά και mid caps και τον τζίρο σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αρνητικό, με τον φόβο περισσότερο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων ακόμα και από τον Μάρτιο (για τις ΗΠΑ) να κυριαρχεί μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Παράλληλα, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των κρατικών 10ετών ομολογιακών αποδόσεων, με το ελληνικό 10ετές να σκαρφαλώνει στο 2,6% και το spread να διευρύνεται στις 236 μ.β.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,73% και έκλεισε στις 971,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121,79 εκατ. ευρώ.

Οι συστημικές τράπεζες από την αρχή του έτους έχουν ισχυρές αποδόσεις από 28% έως 35%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 2.375,981 μονάδες, στο 2,12% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.597,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 745,63 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,76% και ο τραπεζικός κατά 7,29%. Από τις αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο 8,7% και για τις τράπεζες στο 29,7%.

Με υψηλά 7 ετών και με μέσες ημερήσιες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ απάντησε η ελληνική αγορά στα χειρότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους εμπλεκόμενους της Λ. Αθηνών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την ολική επαναφορά στην κανονικότητα, με βασικό μοχλό τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε θέση οδηγού από την αρχή της χρονιάς: και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους, με αποδόσεις από 28% έως 35%, ενώ οι μετοχές τους βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδισμένων μετοχών του Χ.Α. Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών, όπως προσθέτει, είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT