Πώληση 3.000 ακινήτων αξίας 1,5 δισ. από τις τράπεζες

Πώληση 3.000 ακινήτων αξίας 1,5 δισ. από τις τράπεζες

Ποιες εταιρείες real estate τα διεκδικούν, ποια είναι τα «φιλέτα»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης

Συμφωνίες πώλησης πάνω από 3.000 ακινήτων συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά, με κινητήριο μοχλό την επιθυμία των τραπεζών να «ελαφρύνουν» τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Πρόκειται για μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων, τα οποία οι τράπεζες έχουν αποκτήσει κυρίως μέσω των πλειστηριασμών της προηγούμενης διετίας και πλέον σχεδιάζουν να πωλήσουν, είτε απευθείας προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είτε σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και θυγατρικών τους εταιρειών στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων.

Alpha Bank

Τις προσεχείς εβδομάδες η Alpha Bank αναμένεται να επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή για την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό και με τη μεταβίβαση της Alpha Αστικά Ακίνητα. Πρόκειται για το Project Skyline, για το οποίο ερίζουν τέσσερις βασικοί διεκδικητές, η Prodea Investments σε συνεργασία με τη μητρική της εταιρεία Invel, το σχήμα Dimand Real Estate και HIG, όπως επίσης και τα επενδυτικά funds Brook Lane Capital και Davidson Kempner.

Το ενδιαφέρον αφορά και τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στην Alpha Αστικά Ακίνητα, στην οποία η ίδια η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό. Τα «φιλέτα» αφορούν 50 ακίνητα υψηλής ποιότητας και αξίας της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό κτίριο της Alpha Bank στην Αιόλου 72. Επιπλέον 320 ακίνητα, αξίας 180 εκατ. ευρώ αφορούν τη δεύτερη κατηγορία του πακέτου. Πρόκειται για κτίρια με κρυμμένες υπεραξίες, καθώς χρήζουν ανακαίνισης, ανακατασκευής και πιθανώς και αλλαγής χρήσης. Αυτός είναι π.χ. ο βασικός λόγος που συμμετέχει στον διαγωνισμό το σχήμα της Dimand Real Estate και του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG. Η Dimand έχει αναπτύξει σειρά έργων τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας συχνά στην ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων και μεταπωλώντας τα με σημαντικό κέρδος, όπως για παράδειγμα έπραξε με την ανάπλαση των πρώην κτιρίων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Στο Project Skyline θα ενταχθούν και επιπλέον 205 ακίνητα, αξίας 75 εκατ. ευρώ (κυρίως κατοικίες), που πρόκειται να πωληθούν σε βάθος χρόνου.

Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα έχει υπό τον έλεγχό του τόσο μετοχικά όσο και σε επίπεδο διαχείρισης την Alpha Αστικά Ακίνητα, θέτοντας σε εφαρμογή ένα επενδυτικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Σε γενικές γραμμές προβλέπεται η πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου και με τα έσοδα που θα προκύψουν θα γίνουν και νέες επενδυτικές κινήσεις, με στόχο τη μεγέθυνση της αξίας του. Σε βάθος χρόνου είναι πιθανή και η μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ.

Κινητήριος μοχλός η επιθυμία των τραπεζών να «ελαφρύνουν» τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους.

Τράπεζα Πειραιώς

Ακόμα μεγαλύτερης αξίας είναι το εν εξελίξει Project Terra που «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς, ήδη από το φθινόπωρο του 2021. Πριν από λίγες ημέρες, η όλη διαδικασία εισήλθε στη δεύτερη φάση της, προβλέποντας τη μεταβίβαση περίπου 2.300 ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων που θα αλλάξει χέρια στην ελληνική αγορά, διαχρονικά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Τρ. Πειραιώς, αξίας 307 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 18 ακίνητα που θα εγκαταλείψει η τράπεζα εντός του 2025, όταν προβλέπεται να μετεγκατασταθεί στα νέα της γραφεία, στο Ελληνικό, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τη Lamda Development. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος των εν λόγω κτιρίων, που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις εντός του κέντρου της Αθήνας, θα μπορέσει να τα επαναμισθώσει, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, λόγω της εκτίμησης για άνοδο των ενοικίων μέχρι τότε.

Στη λίστα βρίσκεται και το εμβληματικό αρχοντικό Σερπιέρη, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, κτίριο του 19ου αιώνα. Η αρχική λίστα των ενδιαφερόμενων σχημάτων έχει πλέον διευρυνθεί και φέρεται να περιλαμβάνει τα επενδυτικά funds Dromeus Capital, Brook Lane, Resolute, Bain, PIMCO, Lone Star και Davidson Kempner. Σημειωτέον ότι λόγω και του ύψους της πώλησης, αναμένεται να χορηγηθεί και χρηματοδότηση από την ίδια την τράπεζα (vendor financing) στον οριστικό νικητή της σε ποσοστό της τάξεως του 50% της αξίας των ακινήτων, ήτοι περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να πωληθεί και η θυγατρική Πειραιώς Real Estate, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων. Οι επενδυτές θα αποκτήσουν μετοχές του ειδικού «οχήματος», στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα. Αυτή την περίοδο διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι από τους επενδυτές (due diligence) και θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές λίγο πριν από το Πάσχα.

Εθνική Τράπεζα

Πακέτο ακινήτων που ενδεχομένως να αγγίξει ακόμα και τα 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει προς πώληση εντός των επόμενων μηνών και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που έχουν ανακτηθεί από πλειστηριασμούς και είτε έχουν «τακτοποιηθεί» πολεοδομικά είτε η σχετική διαδικασία οδεύει προς ολοκλήρωση. Στην αγορά αναμένουν ότι η σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα αφορά κυρίως κατοικίες και ενδεχομένως και ορισμένα επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία, καταστήματα κτλ.). Προς το παρόν πάντως δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που θα πωληθεί. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT