Στη γερμανική Allianz περνάει η Ευρωπαϊκή Πίστη

Στη γερμανική Allianz περνάει η Ευρωπαϊκή Πίστη

Εναντι 207 εκατ. ευρώ αποκτά όλες τις μετοχές της εταιρείας

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

«Ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει τη βαθιά δέσμευση της Allianz προς την ελληνική αγορά», χαρακτηρίζει ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος την απόφαση για την εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση θα καταλάβει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης ζωής και υγείας».

Η Allianz θα καταβάλει 7,80 ευρώ ανά μετοχή (εμπεριέχει premium 15,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής) ή 207 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών που υπεγράφησαν με τους μετόχους (αντιπροσωπεύουν το 72% της εταιρείας) και της συνδυασμένης προαιρετικής δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει.

Η συναλλαγή, που αποτέλεσε έκπληξη για την ασφαλιστική αγορά σε ό,τι αφορά το υψηλό τίμημα, αποτελεί –σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου της Allianz– συνέχεια της στρατηγικής του «να αναπτύξει το δίκτυο πωλήσεών του» και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς επισφραγίζει την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου να παραμείνει στη χώρα μας έπειτα από μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Να σημειωθεί ότι η Allianz Ελλάδος, παρά τη μακρά παρουσία της στη χώρα μας και το ισχυρό όνομα, είχε αποστασιoποιηθεί από τις πρωτοβουλίες εξαγορών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια (Eurolife από τη Fairfax, Εθνική Ασφαλιστική από το CVC, AXA Ασφαλιστική από την Generali, MetLife από την ΝΝ), με συνέπεια να διατυπώνονται ερωτήματα ως προς τη στρατηγική της στη χώρα μας.

Θα καταβάλει 7,80 ευρώ ανά μετοχή – Το deal εμπεριέχει premium 15,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τα ασφάλιστρα της εταιρείας κατά το 2020 ανήλθαν στα 149 εκατ. ευρώ και η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης με ακαθάριστα ασφάλιστρα 223 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 150,6 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζημιών με έμφαση στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου, που αντιστοιχούν σε 107 εκατ. ευρώ και 72,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής), της επιτρέπουν να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της Allianz στην Ελλάδα, που είναι σήμερα κάτω του 5%. Το δίκτυο των 110 καταστημάτων και 5.667 συνεργατών αντανακλά, όπως σημειώνει ο πολυεθνικός όμιλος, «τη βαθιά δέσμευση της Allianz στους διαμεσολαβητές».

Στην υψηλή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης από το δίκτυο των συνεργαζόμενων πρακτόρων, μέρος των οποίων έχει και μετοχική σχέση με την εταιρεία, αποδίδεται –σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς– και η παραμονή του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστου Γεωργακόπουλου, στο τιμόνι της ενιαίας εταιρείας που θα προκύψει από τη συνένωση. Στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει στηρίξει την ανάπτυξή της όλα τα χρόνια στο  δίκτυο που διατηρεί στενή σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, η παρουσία του κ. Γεωργακόπουλου θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση χωρίς «διαρροή» της παραγωγής σε άλλες ασφαλιστικές.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί τη μόνη εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία επί σειρά ετών (πρόσφατα εισήχθη στη ρυθμιζόμενη αγορά η Interlife) με σταθερή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και υψηλό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 12,3%.

Η εταιρεία έχει μικρή μετοχική διασπορά και χαμηλή εμπορευσιμότητα, καθώς με βάση το μετοχολόγιό της ο ιδρυτής της  Χρήστος Γεωργακόπουλος και η οικογένειά του ελέγχουν ποσοστό 27,04%. Ποσοστό 15,54% ελέγχει η EBRD, ενώ σημαντικά ποσοστά 8,9% και 5,4% αντίστοιχα διαθέτουν οι ιδιώτες μέτοχοι Κωνσταντινίδη Ευδοκία και Σταύρος Λεκκάκος. Η Allianz έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση των συμμετοχών περίπου 30 μετόχων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, που θα μεταβιβάσει 5.313.400 μετοχές και η EBRD που θα μεταβιβάσει 4.125.552 μετοχές. Επιπλέον σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφτηκε με τους λοιπούς μετόχους (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μελών της οικογένειας Γεωργακόπουλου) για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,71% των μετοχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT