Η βορειοελλαδίτικη «Μασούτης» μπαίνει στη «μάχη της Κρήτης»

Η βορειοελλαδίτικη «Μασούτης» μπαίνει στη «μάχη της Κρήτης»

Αποκτά το 50% του συνεταιρισμού ΣΥΝ.ΚΑ. – Τι προβλέπει η συμφωνία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Πρόσβαση στην ιδιαιτέρως σημαντική λόγω υψηλών εισοδημάτων και κυρίως λόγω τουρισμού αγορά της Κρήτης πρόκειται να αποκτήσει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», η οποία μέσα στις επόμενες ημέρες –πιθανόν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»– πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την τοπική αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ. Συμφωνία που επί της ουσίας προβλέπει την απόκτηση του 50% της βασικής δραστηριότητας του κρητικού προμηθευτικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού, η οποία είναι το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο. Παράλληλα, μέσω αυτής της συμφωνίας αποκτά άμεσα πρόσβαση και σε άλλους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς, καθώς ο συνεταιρισμός ΣΥΝ.ΚΑ. έχει διευρύνει την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες, τη Χίο αλλά και την Κέρκυρα, τόσο με καταστήματα λιανικής όσο και με καταστήματα cash & carry.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει τα εξής: δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος με απόσχιση του κλάδου λιανικού και χονδρικού εμπορίου του ΣΥΝ.ΚΑ. – Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης. Η απόσχιση ήδη αποφασίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022 και η νέα εταιρεία θα ονομάζεται «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία» και η έδρα της θα είναι τα Χανιά. Αρχικά η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική του ΣΥΝΚΑ με αρχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο θα διαιρεθεί σε 30.000 ονομαστικές μετοχές, αξίας 100 ευρώ έκαστη. Η είσοδος της «Μασούτης» θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας και της απόκτησης του 50% αυτής. Ο ΣΥΝ.ΚΑ. θα διατηρήσει το μάνατζμεντ και θα έχει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου στη νέα εταιρεία, στην οποία, σύμφωνα με το σχέδιο απόσχισης, μεταβιβάζονται και 20 ακίνητα, κυρίως οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Κρήτη και Τήνο. Βεβαίως μεταβιβάζονται και οι υποχρεώσεις που, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, ανέρχονταν στις 31 Οκτωβρίου 2021 σε περίπου 75 εκατ. ευρώ (οι βραχυπρόθεσμες), εκ των οποίων 21,9 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς προμηθευτές και 53 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα δάνεια. Σε 15,65 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ο κύκλος εργασιών του ΣΥΝ.ΚΑ. διαμορφώθηκε το 2020 σε 186,5 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη του σε 752.000 ευρώ. Βεβαίως, όπως κάθε συγκέντρωση έτσι και αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η βορειοελλαδίτικη «Μασούτης» μπαίνει στη «μάχη της Κρήτης»-1

Το ντιλ αλλάζει τα δεδομένα στη σημαντική, λόγω υψηλών εισοδημάτων και κυρίως λόγω τουρισμού, αγορά της Κρήτης.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το 2014 εξαγόρασε την αλυσίδα «Βιδάλης» και επεκτάθηκε στις Κυκλάδες, τη Χίο και την Κάλυμνο, και το 2020 την αλυσίδα «Δήμητρα – Μαρκάτο» στην Κέρκυρα.

Η αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ. διαθέτει δίκτυο 74 καταστημάτων συνολικά, εκ των οποίων 37 στην Κρήτη, 20 στην Κέρκυρα, 13 στις Κυκλάδες (σε Μήλο, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο), 2 στη Χίο και 2 στην Κάλυμνο. Η αλυσίδα «Μασούτης» από την άλλη δεν έχει παρουσία στην Κρήτη, αλλά ούτε και στην Κέρκυρα, ενώ στις Κυκλάδες διαθέτει μόνο 3 καταστήματα στην Ανδρο. Στη Χίο διαθέτει 2 καταστήματα.

Η συμφωνία της «Μασούτης» με τον ΣΥΝ.ΚΑ. δημιουργεί νέα δεδομένα στη «μάχη της Κρήτης» για τα μερίδια αγοράς. Το μεγαλύτερο δίκτυο εκεί, αλλά κυρίως στον νομό Ηρακλείου, έχει η «Χαλκιαδάκης», θυγατρική κατά 60% από το 2014 της «Σκλαβενίτης», η οποία δραστηριοποιείται στην Κρήτη και με 16 καταστήματα με το σήμα «Σκλαβενίτης». Ακολουθεί ο ΣΥΝ.ΚΑ. με την πλειονότητα των καταστημάτων να βρίσκεται στα Χανιά. Μικρότερη παρουσία έχουν η ΑΒ, η Bazaar, η AΝΕΔΗΚ Κρητικός, ενώ η ΜETRO AEBE δραστηριοποιείται μόνο με cash & carry. Υπενθυμίζεται ότι η Carrefour, η οποία τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την απόφασή της να επαναδραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, θα ξεκινήσει το νέο βήμα από την Κρήτη, με τα πρώτα καταστήματα να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT