Σκέψεις και για δεύτερη μείωση επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Σκέψεις και για δεύτερη μείωση επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018 τα δεκαετή της ομόλογα – Ρεκόρ νέων δανείων τον Ιανουάριο.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι πιθανόν να αποκλίνει σήμερα ακόμη περισσότερο από την πολιτική των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, καθώς ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της, τη δεύτερη συναπτή μετά εκείνη του περασμένου μήνα κατά 10 μονάδες βάσης. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές μολονότι εκτιμούν ότι η κατάσταση επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να τηρήσει στάση αναμονής μέχρις ότου διαπιστώσει τα αποτελέσματα της έως τώρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Μερίδα οικονομικών αναλυτών πιθανολογεί μια μείωση και πάλι 10 μ.β., που όπως επισημαίνουν θα προδίδει εντεινόμενη ανησυχία του Πεκίνου για την πορεία της οικονομίας, ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα πρόκειται για μια ηπιότερη κίνηση, ίσως κατά 5 μ.β.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και χωρίς περαιτέρω κίνηση, η κεντρική τράπεζα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας στρέφονται προς την περιοριστική νομισματική πολιτική και έχουν ήδη προκαλέσει εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν έκρυψε την ανησυχία που της προκαλούν οι κινήσεις αυτές στην τριμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με οικονομολόγους του Bloomberg, οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί στην εν λόγω έκθεση καταδεικνύουν για πρώτη φορά πως παρακολουθεί πολύ πιο προσεκτικά τις κινήσεις της Fed και προφανώς θα τις λάβει υπ’ όψιν στη χάραξη της δικής της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, στην εν λόγω έκθεση ενθαρρύνει τις τράπεζες της χώρας να επεκτείνουν τον δανεισμό, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την πρόθεσή της να τηρήσει χαλαρή αναπτυξιακή πολιτική. Επιβεβαιώνει, έτσι, τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών ότι σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων για τους επόμενους μήνες.

Προεξοφλώντας μειώσεις επιτοκίων, η αγορά ομολόγων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Κίνας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2018. Οικονομικοί αναλυτές παρακολουθούν παράλληλα  κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα τελευταία στοιχεία για την πιστωτική επέκταση καταδεικνύουν πως τον Ιανουάριο οι κινεζικές τράπεζες εξέδωσαν ρεκόρ νέων δανείων. Σύμφωνα, πάντως, με οικονομολόγους της Citigroup, παραμένει περιορισμένη η αύξηση των μακροχρόνιων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προδίδοντας πως η ζήτηση είναι χαμηλή και χρειάζεται ενδεχομένως περαιτέρω μείωση του κόστους του δανεισμού. Είναι γεγονός πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει πιέσεις από τις αρχές του έτους, με τα τελευταία στοιχεία να κατατείνουν σε επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα, μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες για ταξίδια και διακοπές, συνεπακόλουθο του νέου κύματος της πανδημίας με την παραλλαγή «Ομικρον», αλλά και περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων ακινήτων. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται, άλλωστε, ιδιαιτέρως επιφυλακτική και προσεκτική σε ό,τι αφορά την πολιτική της απέναντι στην αγορά ακινήτων, καθώς έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πλέον τα ακίνητα ως βραχυπρόθεσμο μέσο για την τόνωση της οικονομίας. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου πριν από τα μέσα Μαρτίου για μια σειρά από σημαντικούς δείκτες όπως οι επενδύσεις, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή. Δικαιολογεί την καθυστέρηση των στοιχείων επικαλούμενη τις στρεβλώσεις από τις ημέρες αργίας των εορτασμών του σεληνιακού Νέου Ετους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT